5 Oktober 2017

Na het bewonderen van de zonsopkomst in Matera en een goed ontbijt, is tijd om richting de Tyrreense Zee te rijden met vandaag als eindpunt Salerno.

Maar eerst rijden we naar een Mozzarella / Buffel Boerderij. Via het programma Kassa en op Internet hebben we wat meer geleerd over de ‘echte’ Buffel Mozzarella en waar de beste Buffel Mozzarella gemaakt wordt: namelijk in ItaliĆ« en met name in de regio Campania.

Salerno ligt in de Regio Campania, vandaar dat we voor vandaag een buffel boerderij hebben opgezocht waar we konden rond kijken en ook uitgebreid kunen lunchen/proeven. Die vonden we in Peastum:

Caseificio Barlotti  Adres: Via Torre di Paestum, 1, 84047 Licinella-Torre di Paestum SA, ItaliĆ«. Website: http://www.barlotti.it

Vanuit Matera is het ongeveer 2.30 uur rijden naar Paestum, waar we rond lunchtijd arriveren. We kijken eerst wat rond en schuiven aan voor een uitgebreide lunch bij het restaurant.

We nemen vooraf een selectie van kaas. De Buffel Mozzarella en de Ricotta zijn echt overheerlijk. De Ricotta is heel zacht / roomachtig van smaak en de Buffel Mozzarella stevig, maar ook weer een bijzonder goed van smaak. Wow echt leuk om het verschil te proeven. Nu zijn we waarschijnlijk helemaal verwend, en thuis niet meer tevreden met de Mozzarella die we kunnen kopen …… Als tweede gerechtje kiezen we een pasta, JW Buffel Spaghetti Carbonada en ik met Raviolli met Ricotta en Pomedorie tomaat. We zitten na deze zeer uitgebreide lunch echt vol en besluiten het toetje, Ricotta taart, mee te nemen voor onderweg. Het advies van de Chef was wel, dat we die binnen een uur op moeten eten. Langer is het niet houdbaar buiten de koeling.

Rond 14.00 uur rijden we richting Salerno. We nemen de route vlak langs de kust en stoppen langs het strand om naar de zee te luisteren en om gewoon de zee ff te zien. We rijden weer een stukje verder om vervolgens opnieuw langs het strand te stoppen en ons Ricotta taartje op te peuzelen. Ook het Ricotta taartje is watertandend lekker. He heerlijk, wat een verwennerij allemaal!!!

Het weer is uitzonderlijk mooi vandaag, zo’n 25-27 graden. Langs de kust onder Salerno, wordt het wel duidelijk dat het einde zomerseizoen is. Er zijn al een aantal hotels gesloten. Maar, het is niet volledig uitgestorven zoals we eerder een keer deze vakantie hadden meegemaakt.

Rond 15.30 uur checken we in bij B&B Margherita waar we een appartement hebben voor vannacht. Die bevindt zich pal aan de haven van Salerno, met opnieuw magnifiek uitzicht… We hebben weer een keuken tot onze beschikking en kunnen wederom zelf koken. Dat wordt een lichte maaltijd, na de stevige lunch van vanmiddag.

Rond 18.00 uur wandelen we over de Promenade langs de kust van Salerno, en doen we dus mee aan de Italiaans ‘Pantoffel parade’. Terug wandelen we door de winkelstraat en het historische centrum waar we de dag afsluiten met een bezoek aan de enorme Duomo. Het is een opvallend bouwwerk, gebouwd in de 11de eeuw. In de tussentijd heeft het een aantal veranderingen ondergaan. De hoofdingang tot de binnenplaats is in Barokstijl, na een rennovatie in de 17de eeuw. Binnen zijn er nog duidelijk sporen van de originele, Byzantijnse stijl terug te vinden. Bijzondere bezienswaardigheden in de Duomo zijn het originele mozaĆÆek van Sint Mattheus, de tombe van Paus Gregorius VII en de Crypte waar de relieken van Mattheüs liggen. De Duomo is absoluut een bezoek waard.

5 oktober 2017