1-1-2008 en 2-1-2008

1 januari om vertrekken we om 12.00 uur voor onze reis naar Australië. We vliegen met Malaysia Airlines na 12 uur vliegen landen we in Kuala Lumpur op 2 januari 7.00 uur lokale tijd. De koffers zijn op doorreis en met een klein koffertje zijn we vrij snel de douane door. Er is een dag kamer voor ons gereserveerd bij Concorde Inn vlakbij de luchthaven. Het zwoele vochtige klimaat verwelkomt ons en JW heeft een déjà vu  met de tijd dat hij in Azië heeft gewerkt. Dit klimaat heeft een bepaalde onbeschrijfelijke prettige geur…

Aanvankelijk zijn we van plan te gaan slapen, maar op een of andere manier krijgen we ineens weer energie. We ontbijten in het hotel en besluiten een dagtrip te boeken. Voor 100 dollar worden we in 5 uur tijd langs de high lights van Kuala Lumpur gereden. We bezoeken: Kings Palace, de Thean Hou Tempel, de Petronas Twin Towers, het Merdeka Square, de Kuala Lumpur Tower en het Nationaal monument.

De Thean Hou Tempel is een grote Chinese tempel die is gebouwd rond 1987. Deze is gewijd aan Tian Hou, de godin van de zeevaarders. In de tempel wordt ook Guanyin, de godin van genade, vereerd. De tempel is een mengeling van boeddhisme en taoïsme.

De Petronas Twin Towers zijn twee aan elkaar geschakelde torens van elk 452 meter hoog. Het is met 88 verdiepingen en 32.000 ramen één van de hoogste gebouwen ter wereld. Het gebouw is gebaseerd op de vijf pijlers van de islam, dat zie je terug in de ronde vormen van de torens. In 2004 won het gebouw de Aga Khan prijs voor de bijzondere architectonische bouwstijl. Het gehele complex is meer dan 40 hectare groot, destijds was het één van de grootste bouwprojecten ooit. Je kan hier overigens zeer uitgebreid shoppen!!

Het Merdeka plein symboliseert de plek waar de onafhankelijkheid van Maleisië werd uitgeroepen in 1957 (na 150 jaar Britse overheersing). Jaarlijks wordt op 31 augustus de onafhankelijkheid, Merdeka Day, gevierd. Tegen over het plein staat een prachtig gebouw in Moorse stijl, de Sultan Abdul Samad Building, het is gebouwd in 1897. Momenteel wordt het gebouw gebruikt door het ministerie van informatie, communicatie en cultuur. Voorheen bevond zich er het hooggerechtshof en het nationale textielmuseum. De 40 meter hoge klokkentoren met de koperen kegel bovenop is mooi om te zien.

Menara Kuala Lumpur, ook wel Kuala Lumpur Tower genoemd, is één van de hoogste communicatietorens ter wereld. De Tower is 421 meter hoog en is geopend in 1996. De toren is gebouwd op een heuvel, waardoor de Tower uiteindelijk net boven de Petronas Twin Towers uitkomt. We gaan met de lift naar de top, 276 meter hoog en schieten op de 86e verdieping prachtige foto’s vanuit de skybridge en het observatiedek.

Het nationale monument is gemaakt ter nagedachtenis van de gevallen soldaten ten tijde van de strijd naar onafhankelijkheid in Maleisië. Het vertegenwoordigd de gevallen soldaten ten tijde van de 2e wereldoorlog, toen Japan dit deel van Zuidoost Azië in handen had. Ook is het een eerbetoon aan de doden die gevallen zijn tijdens de ‘Emergency’ tussen 1948 en 1960, waarbij een communistische opstand werd neergeslagen. Het monument is één van de grootste bronzen beelden ter wereld, het is 15,5 meter hoog en gebouwd in 1966. Het beeld staat voor de algehele vrijheid in Maleisië, het volkslied wordt hier standaard mee geassocieerd. Het beeld bestaat uit 7 soldaten die de Maleise vlag dragen. Elk van de strijders staat voor één van de 7 kwaliteiten van leiderschap: leiding, eenheid, sterkte, waakzaamheid, lijden, moed en opoffering.

Rond 15.00 uur komen we moe maar voldaan terug in het hotel, we hebben in een vogelvlucht de belangrijkste bezienswaardigheden van Kuala Lumpur mogen bekijken. We nemen een douche, slapen een uurtje en dineren overheerlijk in het hotel. Vervolgens brengt het shuttle busje ons weer keurig netjes terug naar het vliegveld voor de 7 uur durende vlucht naar Adelaide in Australië.