21 mei 2013

We verlaten het drukke Ubud na het ontbijt bij het Alaya Resort, en banen ons een weg door een wirwar aan straatjes om uiteindelijk op de hoofdweg richting het Noorden uit te komen. We nemen pauzeren in Baha en aanschouwen het tafereel van de eetstalletjes op straat.

We  zijn op weg naar het Bratan meer waar de tempel ‘Pura Ulun Danu Bratan’ staat. Het Bratan-meer staat bekend als het “heilige bergmeer”, de omgeving is zeer vruchtbaar. Het ligt op 1200 meter hoogte en het klimaat is daardoor koel. Geleidelijk aan rijden we steeds hoger de berg in en bewonderen het uitzicht op de rijstvelden. In deze omgeving groeien de aardbeien blijkbaar erg goed, vandaar dat we onderweg even stoppen voor een lekker zoet aardbeiensapje.

Vrij eenvoudig vinden we Pura Ulun Danu Bratan, de vele bussen onderweg bevestigen dat we nog steeds goed rijden. De tempel is gewijd aan de godin Dewi Danu dat is de godin van het water, meren en rivieren. Het meer is belangrijk voor de irrigatie van de omgeving. De tempel is in 1633 gebouwd en is verdeeld over verschillende eilandjes. De Meru met elf daken is gewijd aan Shiva en zijn gemalin Parvati. Als reïncarnatie van Vishnoe heeft Boeddha een plaats in de hindoeïstische godentempel. We hebben geluk met het weer, onderweg was het bewolkt maar als we de tempel aankomen schijnt de zon weer. Er hangt wel veel mist in de bergen. We vinden het een bijzonder fotogenieke tempel.

JW werd verrast door een echtpaar met een camera. Hij dacht dat het de bedoeling was dat hij een foto van hen moest maken. Maar dat was niet de bedoeling, het echtpaar wilden beide apart met JW op de foto !! Echt lachen… We waren zo verbluft dat het ons niet duidelijk is waarom. We aanschouwen een bruidspaar waar een fotoshoot mee wordt gemaakt. Het is soms echt lachwekkend om te zien welke poses de bevolking in deze regio aanneemt als zij op de foto gaan…..

Als onze weg richting het Noorden vervolgen barst een enorme hoosbui los, die voorlopig niet meer stopt. We laten het Tamblinganmeer en het Buyanmeer voor wat het is en komen de zon weer tegen als we de bergen verlaten en bij Singaraja aankomen. Als we uitstappen valt er een enorme hitte over ons heen. Bij een bakery kopen we een aantal aantrekkelijke cakejes en aan de overkant vullen we onze maagjes met een maaltijdje bij een warung. Jammer genoeg kon de eigenaresse de verleiding niet weerstaan om ons een veel hoger bedrag af te laten rekenen dan de lokale bevolking deed.

We rijden verder langs de kust en in Lovina zoeken we de afslag naar het Raja Singha Resort dat een paar kilometer terug de bergen in ligt. Ondanks dat we scherp waren op het kiezen van de juiste afslag, zaten we toch verkeerd. Uiteindelijk hebben we assistentie van het Resort moeten vragen om, via een heel smal akkelig pad, het prachtige Resort te bereiken.

We dineren erg luxe op de veranda van onze villa met uitzicht op het prive zwembad en de zee. Het personeel is heel erg lief en vriendelijk, het uitzicht en de rust is geweldig en het diner was heerlijk.