13 mei 2019

Het wordt weer een zonnige dag, alhoewel er nog steeds een koude wind waait. We gaan op weg naar Chateau du Haut-Koenigsbourg, waarvan men stelt dat het een van de meest bezochte monumenten van Frankrijk is. Het kasteel is in de 12e eeuw gebouwd als strategische positie. Het werd gebouwd voor het bewaken van de tarweroutes in het noorden en de zilver- en zoutroutes in het oosten en westen. Tijdens de Dertigjarige oorlog is het verwoest door Zweden en vervolgens verlaten. Keizer Wilhelm II begon in 1889 met de heropbouw van het kasteel om er een museum van te maken. Het was ook symbolisch voor de terugkeer van de Elzas tot Duitsland. Het kasteel heeft een middeleeuwse architectuur. De binnenruimtes zijn indrukwekkend, sommigen met muurschilderingen. Er staan nog Renaissance meubels, enorme gietijzeren en keramieken kachels, een collectie middeleeuwse wapens met kruisbogen, en allerlei soorten zwaarden, geweren en harnassen maken de beleving van het ‘ridderkasteel’ compleet.

Na het kasteel bezocht te hebben rijden we naar het stadje Selestat, dat stelt ons een beetje teleur. Het is erg stil in het centrum en niet indrukwekkend genoeg voor ons om er veel tijd te besteden.

We rijden richting Barr via de Elzas wijnroute en stoppen bij Wijnhuis Beck-Hartweg in Dambach-la-Ville. Zij maken Grand Cru wijnen onder andere uit het Frankenstein gebied. We moeten op een belletje drukken. Een wat oudere dame komt naar buiten en vraagt of we wijn willen proeven. Ze neemt alle tijd voor ons en vertelt van alles hoe zij de biologische wijnen maken. Op ons verzoek mogen we ook de wijnvaten bekijken waar de wijn van 2018 zich verder aan het ontwikkelen is. Ze hebben ook een niet officiele Grand Cru gemaakt die is samengesteld van Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en Pinot Noir. Deze wijn is genoemd naar haar kleindochter Lily: ‘Grand Cru 2017 Frankenstein Cuvee Lily’. We wandelen daarna nog eventjes het fraaie dorpje Dambach-la-Ville door.

We volgen de Elzas wijnroute verder terug richting Barr, de omgeving is sowieso erg mooi om door heen te rijden. In Barr aangekomen smullen we bij de Patisserie van een overheelijke cheese cake, die kunnen ze hier in Elzas wel erg lekker maken!!

Vanuit ons huis in Barr kijken we uit op (de restanten van) een ander kasteel. We besluiten daar ook nog even heen te rijden en denken dat het Chateau du Spesbourg is. We parkeren de auto en moeten nog een kleine wandeling door het bos volgen om bij het verlaten kasteel uit te komen. Tot onze grote verbazing heeft het kasteel maar 1 toren en niet 2 torens, zoals we dat vanaf ons balkon steeds zien. We komen tot de conclusie dat we naar een ander kasteel gereden zijn. Maar, we hebben wel een gaaf kasteel gevonden. Als je nog een kleine urbex locatie zoekt dan is dit er een. Het voordeel is dat het legaal is, we hoeven niet bang te zijn dat we weggejaagd worden. Het kasteel biedt ook hier geweldig uitzicht. We dachten eerst dat het uitzicht op Barr was, maar naar alle waarschijnlijkheid kijkt het kasteel uit op het dorpje Andlau.

Thuis gekomen hebben we uitgezocht hoe dat andere kasteel dan heet. Het kasteel met de twee torens blijkt Chateau Andlau te zijn en is alleen via een wandelroute van ongeveer 35 minuten vanaf Chateau du Spesbourg te bereiken.

Kortom we hebben weer heerlijk lopen kneuteren …… en ervan genoten.