14 Mei 2019

Het is onze laatste dag in de Elzas. We hebben een tourtje gepland.

We rijden eerst naar Rhinau waar we na 30 minuten de Rijn bereiken. De Rijn is op deze plek de grens tussen Frankrijk en Duitsland. Zodra we de Elzas regio verlaten verandert het landschap. Het is vlak, met voornamelijk landbouw en de daarbij behorende dorpjes. We volgen de Rijn richting het zuiden en die ziet er eigenlijk vrij simpel en saai uit, eigenlijk wel zoals we hadden verwacht. Er zijn geen bergen met pittoreske dorpjes langs de Rijn tussen Rhinau en Neuf-Brisach en een groot deel hebben we gereden met aan beide kanten dikke rijen met bomen. Beetje jammer, maar het rijdt wel lekker vlot en rustig.

We komen aan bij Neuf-Brisach, het is een fraai ommuurd dorp met een zeer bijzondere vorm. Op de plattegrond of beter nog op een luchtfoto ziet het er eigenlijk heel bizar uit. De vorm van het dorp is 9 kantig, maar binnen het dorp merk je daar eigenlijk niets van. Alle straten binnen de stadsmuren lopen evenredig aan elkaar. Op zich is het wel praktisch zo’n strak ingericht dorp … Bij een café aan het marktplein drinken we op het terras een koffietje en vervolgen daarna weer onze weg.

Het is bijna 12.00 uur en dat betekent sluitingstijd tot 14.00 uur voor het wijnhuis dat we in Eguisheim op het oog hebben: Domaine Paul Schneider. Die heb ik uitgekozen, omdat ik daar een paar lekkere wijntjes van in de wijnkoelkast heb liggen uit 2014. Hun Grand Cru’s komen onder anderen van de Eichberg, waarboven zich ook drie kastelen bevinden. En, die bezoeken we dan maar eerst. We vinden ze door de goede wegaanduiding heel eenvoudig en er is een parkeerplaats. Het wandelpad staat ook goed aangegeven. Met onze lunch in de rugzak wandelen we een pad omhoog, waar we verrast worden door (de overblijfselen van) de drie kastelen. Echt gaaf, gewoon toegankelijk voor iedereen en met een geweldig uitzicht !! Een beetje zoals gisteren. We lunchen op ons gemak op een paar keien van het kasteel en gaan daarna rond 13.45 uur terug richting Equisheim.

Het is een gezellig dorp en we zijn niet de enige tourist die het dorp en de wijnhuizen bezoeken. Er zijn in Eguisheim maar liefst 44 wijnhuizen! Bij Paul Schneider aangekomen worden we helaas teleurgesteld. De winkel is vrij klein en toegang tot de kelder is niet mogelijk. Eigenlijk vinden we het er helemaal niks, we zouden ook voor het eerst nog moeten betalen voor een proeverij, daar hebben we natuurlijk geen zin in en we vertrekken dan ook gewoon weer zonder een proeverij!

We wandelen het dorp rond en besluiten nog een poging te wagen om Domaine Baur te bezoeken. We hoorde op de heenweg duidelijk flessen rammelen. En dat vinden we toch wel erg interessant. Misschien kunnen we van dat proces nog iets meekrijgen? We spreken een man aan, hij bevestigt dat ze aan het bottelen zijn. Maar, daardoor hebben ze vandaag echt geen tijd voor toeristen…..

Wandelend richting de auto, ondernemen we nog een derde poging bij een enorm groot en modern uitziend wijnhuis: Wolfberger. Zij hebben een enorme ruimte ingericht met allerlei Elzas wijnen en verschillende Grand Cru’s, onder andere ook van de Eichberg. We kiezen er twee uit: Riesling en Pinot Gris en vragen of we die mogen proeven. Dat kan, zonder kosten overigens. Bij de meeste wijnhuizen hoef je niet te betalen voor het proeven. We vinden de wijnen lekker en kopen de laatste twee Elzas wijnen om mee naar huis te nemen. Gelukkig blijven ze allemaal nog 10 jaar goed … We bekijken nog een andere ruimte die wijnhuis Wolfberger ingericht heeft met zicht op de wijnkelders via ramen in de vloer, een film met uitleg en een tafel met allerlei mogelijke wijngeuren die je eerst moet ruiken, benoemen en vervolgens kun je checken of je het goed hebt. Echt leuk opgezet. De aandacht die zij besteed hebben om toeristen nog wat kennis mee te geven hadden we eigenlijk niet verwacht van een groot wijnhuis. Uiteindelijk hebben we dus toch nog een klein proeverijtje gedaan.

We besluiten via de Elzas wijnroute van Eguisheim terug naar Barr te rijden. We gaan nog 1 keer dit enorme wijngebied bewonderen met de bijzondere Grand Cru bergen, voordat we morgen vertrekken.

Aangekomen in Barr is het cirkeltje weer rond. We gaan nog 1 keer naar de Patisserie van Jacky, die heeft echt overheerlijke taartjes…. Daarna rijden we door naar ‘ons huis’, laden de spullen uit en besluiten nog even een avondwandeling te doen. We wandelen een uurtje langs de wijngaarden van Barr Grand Cru Kirchberg en bewonderen de piepkleine trosjes druiven die straks in augustus of september grote mooie trossen druiven moet worden.