12 Mei 2019

Al vroeg is het zonnetje op en dat ziet er veelbelovend uit. We hebben vandaag La Route des Vins d’Alsace in de planning staan. Maar niet de hele route. Gisteren hebben we tussen Straatsburg en Barr al een deel van de route kunnen rijden en vandaag gaan we tot aan Colmar. De volledige Elzas route loopt door tot aan Thann.

Het is zondag en dat betekent dat niet alle wijnhuizen open zijn, sommigen zijn gesloten, sommigen zijn alleen ‘s morgen open en sommigen sluiten tussen de middag 2 uurtjes.

Ik heb een selectie gemaakt uit de ruim 50 wijnhuizen die Grand Cru wijnen mogen verbouwen. Bij het selecteren heb ik het advies van Winefolly gevolgd, mijn favoriete wijnblog: https://winefolly.com/review/alsace-wine-region/.

Langs de Elzas wijnroute bevinden zich ook allemaal pittoreske dorpjes en stadjes, ook daar hebben we er een paar van uitkozen om te bezoeken vandaag.

We starten dichtbij huis in Mittelbergheim, bij het mooie Cave Domaine Armand Gilg. We mogen ook de kelder in en de wijnvaten bekijken. De Grand Crus komen van de Zotzenberg. Wijnhuizen met wijngaarden aan de Zotzenberg zijn de enige die de Sylvaner druif mogen gebruiken om een Grand Cru wijn van te maken. Voor de rest van de wijnhuizen in de Elzas zijn alleen de volgende druiven toegestaan voor Grand Cru wijnen: Riesling, Pinot Gris, Muscat en Gewurtztraminer. Naast deze druiven, die ook gebruikt worden voor de Vin d’Alsace, zijn er ook nog de Pinot Blanc druif en de Pinot Noir voor rosé en rode wijn.

Nadat we de wijnkelder hebben bewonderd, gaan we naar het proeflokaal, het is daar al druk en gezellig. Het is 10.30 uur en mensen staan op hun gemak wijn te drinken. Dat gaat ons iets te ver. Maar we gaan uiteraard wel proeven, de spuugbakjes staan al klaar….

We kopen een paar Grands Crus en vervolgen de wijnroute. Je moet heel braaf de bordjes langs de weg volgen die overigens heel goed opgesteld staan. (Google route planner selecteert meestal niet de juiste weg). De bergachtige omgeving is werkelijk prachtig, waar je ook kijkt staan wijnranken en zie je alweer in de verte een dorpje of een stadje oppoppen.

Bij Riquewihr parkeren we de auto en wandelen we het gezellige oude centrum door. Het is niet heel groot dus na het dorp te hebben bewonderd gaan we weer verder. Onderweg zoeken we naar een bakkertje voor de picknick, maar dat is niet eenvoudig op zondag. Het lukt ons uiteindelijk wel om lekker vers brood en croissantjes te bemachtigen. Die peuzelen we op als we bij Colmar aankomen. Colmar is een wat grotere stad, ook weer heel gezellig om door heen te wandelen. Le Petite Venise (Klein Venetië) is een mooi wijkje, maar echt ‘petite’. Alhoewel alle dorpjes en stadjes in de Elzas regio ongeveer dezelfde bebouwing hebben, vinden we het vandaag nog wel heel erg leuk.

Na Colmar rijden we terug naar Ribeauville naar wijnhuis Cave de Ribeauville / Clos du Zahnacker. Dit wijnhuis was onder andere gesloten tussen de middag, maar later op de dag weer open. Helaas mogen we niet de kelders bekijken, maar we kunnen wel uitgebreid proeven. Elzas maakt voornamelijk witte wijnen en gebruikt alleen de Pinot Noir druif voor rode wijn. We proeven een paar Pinot Noir wijntjes maar het is niet een wijntje waar wij, als rode wijn drinkers, echt heel blij van worden. We vinden de wijn niet complex genoeg en een beetje te veel naar cassis smaken. De Elzas Grand Cru witte wijnen verrassen ons wel, op de Gewurtztraminer en Muscat na (te zoet) vinden we degenen die we geproefd hebben wel erg lekker voor in de zomer. Ook bij Cave de Ribeauville slaan we wijntjes in (Grand Cru Riesling Schoenenberg en Grand Cru Riesling Kirchenberg) met 10 jaar bewaarpotentieel. Het wordt nog druk in mijn wijnkoelkastje.

Als laatste rijden we naar het fraaie dorp Obernai. Het is er gezellig druk, niet zo vreemd want het is voor veel mensen al etenstijd. We wandelen op ons gemak het dorp rond, smullen op een bankje in de zon van een ijsje en besluiten daarna richting huis te gaan. Een overheerlijk zelf gekookt maaltje maakt deze zeer geslaagde dag compleet. De Elzas route en de omgeving heeft onze verwachtingen overtroffen, erg fraai en gezellig.