16 Mei 2019

Het is de laatste volle dag van deze vakantie. Het is wederom zoning alhoewel er wel wat wolkjes aankomen. We wandelen na het ontbijt de heerlijk rustige promenade van Wimereux over. De eb en vloed hier blijft fascinerend, de vloed komt echt helemaal tot aan de kade en er blijft dan totaal geen strand meer over. Vervolgens lopen we de winkelstraat in op zoek naar het bakkertje. We kopen proviand voor de reis van vandaag langs de Opaalkust. We nemen nog even een kopje koffie op ons terras en checken daarna uit.

Rond 11 uur starten we met de route langs de Opaalkust. Het stadje Wimereux ligt net ten noorden van Boulogne aan de monding van de gelijknamige rivier. Het is één van de grootste badplaatsen langs de Opaalkust. Aan de noordzijde ligt bovenaan het strand een rotskust, die we gisterenavond bezocht hebben. Bij goed weer kan je al vanaf hier de kliffen van Dover in Engeland zien. Maar dat was gisteren en tot op heden niet het geval. Onze eerste stop is Ponte aux Oies dat onderdeel is van Wimereux. Het uitzicht is geweldig en de zee is veel blauwer dan we hadden verwacht.

Onze volgende stop is bij Ambleteuse. Het is een badplaats met een mooi zandstrand, en ligt aan de monding van de Slack ten noorden van een fraai duinengebied ‘les Dunes du Slack’. Het strand wordt gedomineerd door een in de 17de eeuw gebouwd fort, het is gebouwd door Vauban. Het is het enige in zijn soort dat bewaard is gebleven. Bij vloed ligt het fort volledig in zee, echt heel apart.

Cap Gris Nez ligt in het midden van de Opaalkust samen met Cap Blanc Nez, het zijn 2 vooruitstekende kapen die dankzij hun indrukwekkende krijtrotsen een echte toeristische trekpleister zijn. We zijn dan ook niet de enige die deze route rijden vandaag, maar het is absoluut niet druk. De kapen liggen 50 en 135 meter boven de zeespiegel. Vanaf de kliffen kan je bij goed weer makkelijk de krijtrotsen zien van de Engelse Kust bij Dover. Helaas is het vandaag niet helder genoeg om vanaf Cap Gris Nez de rotsen aan de overkant bij Dover goed te zien. Er staat wel heel veel wind, wellicht klaart het nog een beetje op? Bij Cap Gris Nez zijn de rotspartijen overigens nog niet krijtkleuring, maar het uitzicht is echt erg fraai.

Cap Blanc Nez is de meest indrukwekkende en mooie van de twee kapen. Je kan de kaap bezoeken vanaf het strand en vanaf de parking bovenop de kaap. We starten bij het strand en lunchen eerst net als vele andere mensen schuilend achter de auto. Er staat echt heel veel wind. Met een hoogte van 151 meter is Cap Blanc Nez een stuk hoger dan Cap Gris-Nez. Hier zijn de rotsen echt krijtkleurig en vanaf het strand zijn de krijtrotsen nog een stuk indrukwekkender. De kaap is trouwens bijzonder geliefd bij geologen en liefhebbers van fossielen. De voet van de krijtrotsen is dan ook een goede vindplaats van fossielen.

Bovenop Cap Blanc Nez staat ‘de naald’, een herdenkingsmonument voor de Dover Patrol. Dit was een project dat tijdens de eerste wereldoorlog gezamelijk werd opgezet door Frankrijk en Engeland. Het doel was om de vrije doorgang van de scheepvaart in het Kanaal te vrijwaren. In de Eerste Wereldoorlog was deze immers bedreigd omdat de Duitse troepen de Belgische havens Oostende en Zeebrugge hadden veroverd.

Het is inmiddels al 14.00 uur, we besluiten op weg te gaan naar ons volgend onderkomen in België in Knokke-Heist. Onderweg stoppen we nog even bij een Outlet centrum van bekende merken, maar kunnen daar niet echt slagen voor iets leuks. Rond 17.15 uur bereiken we Knokke-Heist en krijgen de sleutel van het appartement overhandigd. De shopping middag die we bedacht hadden gaat niet door, want de winkels gaan om 18.00 uur dicht.

We rijden toch met de auto naar het centrum en wandelen de chique winkelstraten door. Uiteraard slaan we de promenade van Knokke-Heist niet over, we waren erg benieuwd hoe het hier eruit zag met de volledig volgebouwde kustlijn. We zijn er van overtuigd dat dit in het hoogseizoen een heel gezellige badplaats zal zijn, maar nu is het er wat stil en verlaten (wellicht ook door de harde en frisse wind).

Ons bezoek aan de Opaalkust heeft helemaal voldaan aan onze verwachtingen. Het was de moeite van de lange doorsteek door het noorden van Frankrijk meer dan waard. Een fraaie omgeving en heel leuk om gezien te hebben.