11 Mei 2019

Zoals verwacht regent het vandaag. We doen rustig aan en gaan rond 10.30 uur op weg naar Straatsburg. Recent hebben we gelezen over een historische medisch instelling van Frankrijk, de Cave Historiques des Hospices de Strasbourg, en werden erg nieuwsgierig hoe dat er uitziet en hoe dat dan in zijn werk gaat. Op zaterdag is het open tot 12.30 uur. We arriveren om 11.00 uur en de zon schijnt, we zijn nog ruim op tijd om de kelders goed te kunnen bewonderen.

Voor degene die geïnteresseerd is volgt hier wat uitleg. Het is een eeuwenoude wijntraditie daterend uit 1395. De wijngaarden werden onder andere verkregen doordat mensen de Hospices de Strasbourg in natura betaalden voor medische behandelingen. Lange tijd zijn de wijnen ook gebruikt als medicatie voor de behandeling tegen allerlei ziektes en brachten mensen soms ook hun eigen druiven mee voor de behandeling. Gedurende 6 eeuwen werd wijn gemaakt in de historische kelder van de Hospices van Straatsburg. Deze activiteiten hielden op in 1999, maar ongeveer dertig Elzasser wijndomeinen slaagden erin hun krachten te bundelen om de kelder toch te redden.

Sinds de oprichting van SICA (Society of Interest Collectif Agricultural) en in samenwerking met het ziekenhuis van Straatsburg, is de kelder gerestaureerd om een ​​selectie wijnen uit de Elzas te kunnen verzamelen, afkomstig van de wijnhuizen verspreid langs de Elzas route. Zo kon de wijntraditie binnen het ziekenhuis in stand gehouden worden. Elk jaar in de maand januari vindt er een proeverij plaats door professionals om de meest veelbelovende wijnen te bepalen die in de kelder mogen rijpen. De proeverij is “blind”, zodat de proevers niet worden beïnvloed en er een objectieve beoordeling plaatsvindt. De wijnen moeten representatief zijn voor hun ras, hun terroir en hun benaming. Alleen “Appellation d’Origine Controlée” (AOC) Elzas of “Elzas Grand Cru” worden geaccepteerd.

Van de Elzasser druiven worden alleen Riesling, Sylvaner, Muscat, Pinot Blanc, Pinot Gris, Klevener de Heiligenstein, Gewurztraminer en de enige rode druif uit de Elzas, Pinot Noir geaccepteerd. Het rijpen in eiken vaten is een traditie die enigszins verloren is gegaan in de Elzas. De wijnen rijpen in de kelder tussen 6 en 10 maanden op hun fijne droesem in een van de vijftig vaten van de historische wijnkelder van de Hospices in Straatsburg. De wijnen krijgen hierdoor meer finesse, een betere levensduur en de aromatische expressie ontwikkelt zich. De oude vaten zorgen voor een zeer discrete houtachtige toevoeging aan het bouquet van de wijn. Tevens wordt de wijn beter door de ideale omstandigheden van de kelder. Om de kwaliteit van de wijnen te garanderen, wordt de ontwikkeling van de wijn gevolgd door een oenoloog totdat ze ter plaatse worden gebotteld. Elke wijnoogst wordt afzonderlijk gebotteld.

Alle flessen krijgen het “Croix des Hospitaliers” embleem van de kelder. De labels verschillen alleen in de naam van de vintage en de naam van hun producent. Elk jaar zijn er verschillende wijnen van hetzelfde druivenras te vinden, maar van verschillende producenten, plaatsen of specifieke wijnoogsten. Door de specifieke geografische oorsprong en door de knowhow van de producent is elke wijn uniek.

Achter een hek bevinden zich drie historische vaten, die dateren uit 1472, 1519 en 1525. Een bevat nog steeds wijn uit 1472, de oudste van de wereld en gerijpt in een vat van 350 liter van een legendarische vintage.

De winsten van de wijnverkoop door het ziekenhuis worden gebruikt voor de aankoop van medische apparatuur voor het ziekenhuis in Straatsburg. Tegenwoordig produceren de kelders meer dan 150.000 flessen wijn per jaar. Zie https://www.vins-des-hospices-de-strasbourg.fr/en/cave/.

Na het bewonderen van de wijnkelder zoeken we zorgvuldig een paar wijntjes uit, die brengen we naar de auto waarna we Straatsburg kunnen gaan bewonderen. Het is een gezellige mooie stad. Op de markt kopen we Elzas asperges voor het diner, we winkelen en bewonderen de historische gebouwen. De Kathedraal heeft, naast werkelijk prachtige glas-in-lood ramen, ook een heel unieke klok, maar we kunnen alle functies niet zomaar verklaren.

Voor een late lunch kiezen we voor de typische Elzas flamenkuche waarna we weer energie hebben om verder te gaan. Af en toe hebben we een zonnetje, dan begint het weer enorm te waaien en vervolgens komt er een korte regenbui, maar we klagen niet. Het weer is absoluut veel beter dan voorspeld was.

Tegen het einde van de middag rijden we op ons gemak weer terug naar Barr. Thuis genieten we van de overheerlijke Elzas asperges met verse zalm. Na een objectieve beoordeling…., besluiten we dat onze verse Limburgse asperges zeker net zo goed zijn !