10 Mei 2019

Al vroeg zien we dat de zon schijnt en dat is een meevaller. We besluiten daarom om na het ontbijt in ons appartement eerst nog een wandeling door het oude centrum van Trier te maken voordat we verder reizen.

Het is hier een echte asperge regio en op de markt worden dan ook verschillende soorten en kwaliteiten ruim aangeboden, net als verse aardbeien. Bij een Patisserie om de hoek bij ons appartement halen we na de wandeling lekker vers brood, croissantjes en een zoetertje voor onderweg. Om 11 uur checken we uit en gaan we op weg richting de Elzas.

Het is niet heel erg zonnig maar de voorspelde regen blijft voorlopig uit, dus dat valt mee. De toenemende hoeveelheid wijngaarden die we onderweg tegenkomen, verraadt dat we de Elzas regio naderen, evenals de ooievaren waar de Elzas ook bekend om staat ….

Het gebied is echt heel fraai en de dorpjes zijn schilderachtig. Het is echt de karakteristieke Duitse stijl maar dan in Frankrijk. We slaan net voor onze eindbestemming even af bij Obernai en bewonderen heel kort het stadje, maar besluiten toch om eerst nog een wijntje te gaan proeven, we komen hier later nog wel terug. We gaan eerst in Barr op zoek naar een Grand Cru wijngaard en een proeverij.

Aangekomen bij de wijnranken bij Lieux-Dits Kirchberg zoeken we, ons worstelend door smalle heuvelachtige straatjes, tevergeefs naar Domaine Willm. We kunnen het niet vinden. Maar niet getreurd, op korte afstand is er nog een te vinden. We beproeven ons geluk bij Domaine Klipfel, daar kiezen we een Riesling in twee kwaliteiten om te proeven en een Gewurtztraminer. Van de eerste nemen we de Grand Cru Riesling Kirchberg 2015 mee, die mag vanavond open. Lieux-Dits betekent beperkt gebied, de kwaliteitseisen voor een Grand Cru zijn namelijk vastgelegd in de Franse wetgeving. Een Grand Cru wijn mag deze naam alleen dragen als aan alle strenge eisen zijn voldaan, onder andere is vastgelegd waar de druiven exact vandaan komen.

Na de korte proeverij halen we de sleutel op voor ons onderkomen voor de komende 5 nachten: Alsace Panorama. De eigenaar is super aardig en gaat met ons mee naar het appartement, 5 minuten verderop. Hij legt een en ander uit over het appartement en de omgeving en vertelt onder ander dat Domaine Willm al 20 jaar niet meer bestaat als Domaine! De wijn wordt echter nog wel steeds onder dezelfde naam verkocht. Vandaar dat wij wel de wijn, maar niet het Domaine konden vinden ….

Het appartement is geweldig. Eigenlijk is het gewoon een volledig huis, met drie slaapkamers, ruime woonkamer en volledig ingerichte keuken en met een prachtig terras. Het is vrij nieuw en gebouwd in een chique wijk op een heuvel boven het stadje Barr in de Elzas vallei. Het uitzicht is magnifiek. Hier houden we het wel uit de komende dagen. Nadat we gesetteld zijn, wandelen we het kleine dorp Barr nog even rond en bewonderen alle lekkere zoetwaren bij Patisserie J. Oster die wel een heel bijzonder versierde gevel heeft met ooievaren. We halen nog wat boodschappen bij de supermarkt en gaan terug naar het appartement om van het uitzicht vanaf het balkon te genieten, het wijntje te openen en om heerlijk zelf te koken. Lekker kneuteren …