9 Mei 2019

We gaan op vakantie naar de Elzas, ‘het wijnparadijs’. Het weer ziet er voor de komende twee dagen niet echt veelbelovend uit, maar dat mag de pret niet drukken. We vertrekken vanuit huis in ieder geval met een heerlijk zonnetje.

We kiezen voor een route via Vaals / Vijlen, want daar bevindt zich de nummer 1 wijngaard van Nederland: St Martinus. Na ongeveer 2 ½ uur komen we aan in Vijlen bij de wijngaard. Het is nog vroeg in het jaar en de wijnranken moeten nog veel werk verzetten om in september een resultaat van prachtige druiven te laten zien. Het werk voor de medewerkers is recent begonnen, er wordt dan ook momenteel niet echt gerekend op bezoekers maar de winkel is wel open. We krijgen uitleg over de wijngaard en de wijntjes. Het is nog vroeg, we hebben geen trek in een proeverij alhoewel dat wel mogelijk was. We vragen om een heel klein beetje in te schenken van een speciale wijn gemaakt van enkel Cabernet druiven. We proeven een heel klein beetje en vinden de wijn echt lekker. We nemen een fles wijn mee met 10 jaar bewaarpotentieel, waardoor de wijn nog lekkerder kan worden. Daarna bewonderen we de wijngaarden op de Limburgse heuvels iets verderop, want wat we bij aankomst hebben gezien is slechts de proeftuin waar ze testen uitvoeren met nieuwe druiven.

We picknicken meteen, want het is lunchtijd en droog. De zon hebben we wel een beetje achter gelaten. Na de lunch vervolgen we onze route door het bergachtige België. Echt een prachtige groene omgeving om te rijden. Onderweg bij werk aan de weg nemen we een verkeerde beslissing. We delen de rijbaan van de tegenliggers en volgen de auto voor ons, omdat we dachten weer teruggeleid te worden naar de juiste rijbaan. Helaas neemt die een afslag waardoor we de snelweg verlaten en we door de afsluiting van de oprit niet meer de snelweg op kunnen. Nou ja, dan maar onze route wijzigen, daarmee rijden we via Luxemburg naar Duitsland. Wel grappig, vier landen bezoeken op 1 dag en we rijden door dorpjes waar we anders echt nooit zouden komen. Het weer varieert enorm, zo hebben we zon en zo hebben we een enorme hoosbui. Het omzetten van de route heeft wel voor wat extra reistijd gezorgd, maar de omgeving was geweldig mooi en heel groen, het is echt voorjaar. We worden beloond met verre uitzichten over heuvelachtige landschappen en afwisselende bebouwing van Limburg tot aan Trier.

Rond 17.00 uur checken we in bij Hotel Residenz am Zuckerberg in Trier. We hebben een heel ruim en super schoon appartement. Het ligt midden in het centrum van Trier. Het is wel bijzonder, het is namelijk een combinatie van apart-hotel, bejaarden- en verzorgingstehuis! Er zijn dus ook vaste bewoners in hetzelfde complex! Heel grappig en naar ons idee een goede manier om met het bestaande vastgoed om te gaan. We kunnen in de parkeergarage onze auto parkeren en binnendoor onze bagage naar boven brengen. Echt heerlijk dit gemak.

We hebben veel gezeten en vinden dat we op pad moeten. Even bewegen…. Via twee kleine straatjes komen we midden in het oude centrum van Trier uit. Het is echt een mooie stad met veel historische gebouwen en een heel groot winkelgebied. Het is vandaag blijkbaar een speciale dag voor de kerk, er wordt van alles georganiseerd. Er staan tentjes en er is muziek. Met name de Dom is indrukwekkend. Nadat we de stadspoort bewonderd hebben, besluiten we Duits te eten. Dat doen we overheerlijk bij Zum Domstein met een kleine wijnproeverij erbij met wijntjes uit de Moezel regio, echt helemaal perfect.

Het is nog droog en licht, waardoor we nog even een stukje kunnen wandelen door het centrum en langs de Moezel. Heerlijk. We hebben een zeer goede start van deze vakantie en hebben al op en top kunnen genieten vandaag.