15 Mei 2019

We verlaten met pijn in ons hart ‘ons’ mooie huis Alsace Panorama in Barr. We hebben besloten het noorden van Frankrijk te doorkruisen met als einddoel de Opaalkust. Via Straatsburg, Metz en Reims rijden we naar Wimereux. Het is 6 ½ uur rijden (663km). We kiezen voor de tolweg, dat schiet tenminste lekker op, waarschijnlijk wel de beste keuze om zo’n lange reisdag goed door te komen. Over het algemeen is het rustig op de weg en mogen we 130 rijden. Zo nu en dan wordt er aan de weg gewerkt, maar daar mogen we evengoed met 80km langs rijden. Iedere 1 ½ uur plannen we een pauze in en we rijden om de beurt een stuk. De omgeving is heuvelachtig, groen en weids, er is dus vanaf de snelweg ook nog van alles te zien.

Als we Reims naderen kunnen we het niet over ons hart verkrijgen om de champagne regio zomaar voorbij te rijden. We zoomen in op Google maps en vinden een paar champagne huizen in een dorp vlak langs de snelweg. Het plan is snel en makkelijk de snelweg af, en daarna snel en eenvoudig de snelweg weer op. Dan kunnen we wel een tussenstop doen. Die mogelijkheid dient zich aan bij Les Mesneux. Het eerste champagne huis is gesloten, de tweede lijkt ook dicht maar de man die we aanspreken zegt dat ze open zijn. We moeten alleen even een paar minuutjes wachten en dat doen we. Er komt een dame aanrijden en we mogen mee naar binnen bij Champagne huis Leroy Bertin. Ondanks de dame haar gebrekkige Engels en ons gebrekkige Frans komen we toch nog tot een goed gesprek over de Chanpagne. We krijgen uitleg over de Champagnes en we mogen van twee Champagnes een klein beetje proeven. Vervolgens laat ze op ons verzoek ook nog de wijnkelder zien waar ruim 11.000 flessen liggen die dagelijks gedraaid moeten worden. Dat kost 4 man iedere ochtend slechts 15 minuten… Daarna neemt de dame ons ook nog mee om productie proces (allemaal handmatig) te laten zien en legt uit hoe het werkt. Het lijkt allemaal kleinschalig, maar er worden toch 50.000 flessen Champagne per jaar geproduceerd. Echt leuk zo’n privé rondleiding….. en heel erg lief dat ze de moeite hebben genomen om ons te ontvangen. We nemen een paar kleine flesjes Champagne mee en gaan weer verder met onze reis.

Met een paar tussenstopjes bereiken we om 18.00 uur Wimereux. We hebben een kamer bij Hotel Atlantic pal aan het strand. Het is vandaag de hele dag al zonnig, wel met redelijk wat wind. Hetzelfde weer treffen we aan bij de kust. We checken in, reserveren bij de Bistro van ons hotel het dineren en pakken meteen de gelegenheid om nog over de promenade te wandelen. Even bewegen en genieten van de zee, de zon en het geweldige uitzicht.

Er staan allemaal kleine huisjes op de promenade, waar mensen hun strandstoel en wat spulletjes in op kunnen bergen. Maar die blijkbaar ook gebruikt worden om er de hele dag te vertoeven. Het strand is heel breed, maar de eb en vloed schijnt hier heel heftig te zijn. Het strand lijkt niet geschikt om er met je handdoekje te gaan liggen zonnen, misschien wel daarom die huisjes op de Promenade?

In de verte zien we al rotspartijen, maar dat bewaren we voor morgen. Daarna wandelen we ook nog door de winkelstraat, het is een leuk klein dorp. We spotten in ieder geval een bakkertje voor morgenochtend. Als we terug komen bij het hotel nemen we nog even plaats op onze ligbedjes. Vanaf ons terras hebben we direct uitzicht op zee. Geweldig, op zee is altijd wel wat te zien.

Het diner bij de Bistro is erg lekker, de gerechten zien er ook erg mooi uit. Na het eten wandelen we weer over de promenade, het is vloed en het strand is volledig verdwenen. De ondergaande zon is toch mooier dan verwacht, maar helaas hebben we de camera niet meegenomen. Een paar fotootjes dan maar met het mobieltje. Er staat weinig wind, waardoor we volop kunnen genieten van onze avondwandeling al luisterd naar het geruis van de zee… Een groot verschil met de groene bergachtige omgeving waar we de afgelopen 5 dagen zijn geweest, een afwisseling voor deze vakantie die we zochten en hebben we gevonden…..