4 April 2017

 Vandaag rijden we terug richting het zuiden waar we vanaf morgen de Peloponnesus gaan verkennen. Voordat we dat doen brengen we een dag door in Delphi waar de archeologische vindplaatsen/ruïnes van Delphi zich bevinden. We vertrekken rond 9.30 uur en hebben zo’n 300 km voor de boeg. Bij het bakkertje in Kastraki kopen we broodjes voor een picknick onderweg. De route tot Lamia is saai, dat wisten we al van de heenweg. Maar vanaf Lamia rijden we door de bergen en kunnen we voortdurend genieten van prachtige groene omgeving, besneeuwde bergtoppen en vergezichten. De rit verloopt prima tussen alle bergen bevinden zich allerlei kleine dorpjes. We stoppen langs de weg, waar we onze broodjes oppeuzelen en genieten van het geweldige uitzicht op Elainos. Via het laatste stuk van onze route en al kronkelend door de bergen bereiken we Delphi, dat ligt tegen de berg Parnassus aan en kijkt uit op de Golf van Korinthe. Echt magisch wat een uitzicht !! Rond 13.45 uur checken we in bij het vrij nieuwe Hotel Nidimos. De meneer bij de receptie geeft aan dat de archeologische opgravingen maar tot 15.00 uur te bezoeken zijn en het bijbehorende museum tot 16.00 uur. We zetten de koffers op de kamer, bewonderen ff snel het uitzicht richting te kust, pakken de auto en rijden in nog geen twee minuten naar de ruïnes. We kopen entreekaartjes en bezoeken eerst de ruïnes. Tot ons grote geluk is het heerlijk zonnig. We bewonderen de ruïnes en archeologische opgravingen in het museum waar echt fraaie overblijfselen te bezichtigen zijn. Mede door het mooie weer en de geweldige omgeving lopen we volop te genieten. Op een hoogte van ongeveer 1900 meter schijnt op de Parnassus berg ook een skioord te liggen, gezien de bergtoppen met sneeuw is het ook een ideale locatie voor een skivakantie.

De opgravingen zijn al begonnen in 1838. Alle vondsten uit het Griekse heiligdom en beeldwerkversieringen van de tempel en andere gebouwen bevinden zich in het plaatselijke Archeologisch Museum. De ruïnes van het heiligdom liggen op ca. 500 m hoogte tegen de zuidelijke helling van de berg Parnassus. Athena Pronaia heiligdom in Delphi ligt bij hoofdingang tot de ommuurde heilige ruimte in de zuidoostelijke hoek en wordt gevormd door het heiligdom van Athena Pronaia. Daar vandaan volgt een steile ‘Heilige Weg’ van kalksteen en marmer, naar de hoger gelegen Apollotempel. Langs deze weg passeren bezoekers verschillende schathuizen: van Sicyon ongeveer 500 v.Chr., Siphnos ongeveer 525 v.Chr. en Athena Pranaia uit begin 5e eeuw v.Chr.die tussen 1903 en 1906 heropgebouwd is. Er zijn ook een aantal schathuizen waar ook altaren van rond de 6e eeuw v chr, het grootste hoort bij de tempel van Athena. Incripties geven aan dat de kleinere altaren gewijd zijn aan Zeus, Athena, Hygieias en Eileithyias. Ook de archaïsche tempel gewijd aan Athena is aan het eind van de 6e eeuw v.Chr. gebouwd, er staan nog drie zuilen overeind.

Voorbij de schatkamers ligt de Tholos van Athena Pronaia. Deze tholos bevatte 20 zuilen in het rond met een buitendiameter van 14,76 meter. Er waren twee grote Friezen één rond de bovenzijde van de cellawand, de andere aan de buitenste rand van de tholos. De reliefvoorstellingen die de amazonomachia en de strijd tegen de centauren uitbeeldden, bevinden zich nu in het museum.

Ten westen van de tholos liggen de fundamenten van de nieuwe tempel van Athena en tegen het terras van de Apollotempel aan ligt de Stoa van de Atheners, waar de op de Perzen behaalde en aan de god gewijde buit stond opgesteld. Deze bestond vooral uit wapens die de Atheners buit hadden gemaakt. Tussen deze stoa en het schathuis van Athena ligt de Sibilijnse rots Daar zou volgens de overlevering in archaïsche tijden de Sibilile hebben gezeten die de orakels verleende. De huidige Apollontempel werd op het einde van de 6e eeuw v. Chr. gebouwd. In de cultusruimte bevond zich het, naar Oudgriekse normen, middelpunt van de aarde, aangegeven door een ronde steen, de omphalos ‘navel’. Toneelstukken werden opgevoerd in het fraaie Theater, in zijn huidige vorm uit 2e eeuw v.Chr. Beneden het heiligdom van Apollon ligt in de ravijn van de Phaedriades van een monumentale rotsfaçade voorzien de heilige Bron van Castalia waar de gelovigen die het orakel raadpleegden zich eerst ritueel dienden te zuiveren. De bewaarde overblijfselen zijn die van twee monumentale fonteinen die gevoed werden uit de bron.

Tegen vieren rijden we richting de kust naar het kleine badplaatsje Itea, het is nog steeds zonnig en daar willen we van genieten. We bewonderen het uitzicht op de Golf van Korinthe, de bergen en de vallei die vol staat met olijfbomen. We wandelen wat rond in Itea en genieten van een drankje op een terrasje. Zo dit was weer een top dag, we hebben enorm genoten. We gaan richting het hotel om even uit te rusten voordat we op zoek gaan voor het diner. Delphi is een leuk stadje met veel restaurants, we kiezen voor een restaurant To Patriko Mas, vermeldt als ‘upscale’ in de Lonely planet en nr 2 op tripadvisor. Het voorgerecht en hoofdgerecht werd tegelijk opgediend en de lam was niet van de grill ondanks de ober beweerde dat het wel zo was. Het was niet slecht, maar zeker niet bijzonder. We sluiten deze heerlijke dag af met een espresso en gaan ons bedje opzoeken.