25 juni 2014

Wow dit is echt heerlijk wakker worden, je stapt je bungalow uit en kijkt direct uit op zee. En, dat geluid …. geweldig !! Hotel Calanica zullen we niet snel vergeten. De bungalows zijn fraai verdeeld, de faciliteiten zijn goed onderhouden, het ontbijt is echt goed verzorgd en het personeel is heel erg vriendelijk.

We gaan vandaag richting Palermo, maar willen eerst Castello di Caccamo bezoeken. Caccamo ligt enigszins op de route, maar ligt wel boven op een berg. We kiezen niet voor de tolweg en hebben daar achteraf een beetje spijt van. De toeristische route leidt dwars door de dorpjes heen die chaotisch zijn en niet echt bevorderlijk om lekker door te kunnen rijden. Caccamo stamt uit 1093 toen de Normannen het kasteel bouwden op de Monte San Calogero, het is verder uitgebreid in the 14de eeuw. Nu is het Italie’s grootste en meest indrukwekkende kasteel. Het is een behoorlijke trip naar boven. De entree kost 4 euro p.p. We krijgen geen kaartje van het kasteel of enige uitleg. Van buiten zijn we het volledig eens met de stelling dat het indrukwekkend is, binnen vinden we het enigszins teleurstellend. Er is, naast een paar kamers met prachtig uitzicht, weinig te zelf ‘te ontdekken’.

Invalid Displayed Gallery

Rond 13.00 komen we aan in Palermo en checken in bij Grand Hotel Piazza Borsa. We geven de sleutels van de auto af en die wordt voor ons ergens geparkeerd. Zelf een parkeerplekje vinden in Palermo is vrijwel onmogelijk….

Het is raar weer, wel warm maar bewolkt en af en toe een beetje winderig. Goed genoeg om een stad als Palermo te verkennen.

Palermo is 3000 jaar oud het is een mix met de invloeden van de Grieken, Arabieren, Noormannen, Italianen en Spanjaarden. We hebben slechts één dag en concentreren ons op de ‘high lights’ van Palermo. Ons hotel bevindt zich midden in het oude centrum, we hoeven niet ver te wandelen om direct al een aantal kerkjes en een fontein tegen te komen aan Piazza Pretoria, op weg naar Capella Palatina.

Net als in Rome heeft ook Palermo een Quattro Canti, een kruispunt met op iedere hoek een fontein. Het is een drukke stad met veel verkeer, maar dat weerhoudt ons niet om te genieten van de prachtige gebouwen. Capella Palentina is niet voor niets nummer 1. Wat een ongelooflijk mooie kapel en veel goud, glitter en mozaïek. De kapel is gebouwd door Roger I in 1130. Het is een gewone werkdag, en daardoor is Palazza dei Normanni op de tweede verdieping gesloten voor toeristen. Het Parlement van Sicilië bevindt zich ook in hetzelfde gebouw op de begane grond.

We vervolgen onze verkenningstocht richting de Cattedrale di Palermo, deze ‘verbleekt’ een beetje na ons bezoek aan Capella Palatina. Het is gebouwd in 1184 in een Arabisch-Norman stijl, wat uniek schijnt te zijn voor Sicilië. Hierna wandelen we door naar Teatro Massimo een neoklassiek operahuis het bouwen hiervan heeft 20 jaar in beslag genomen. Het eind van de film The Godfather part III is hier opgenomen. Het gebouw is werkelijk prachtig.

Tegenover het Teatro schuiven we aan voor een broodje en een espresso. Vervolgens dralen we nog door de straatjes, de dagelijkse mercado en eindigde onze tocht weer bij ons hotel. Zo het is tijd voor een break en, om de voetjes wat rust te gunnen…….

‘s Avonds dineren we bij het historische Antica Focacceria achter ons hotel, dat de deuren opende in 1834. Het is bekend om de Panino con la milza (broodje met vlees, lemon en ricotta), Sfinciuni (Palermo stijl pizza), Cassatelle (gefrituurde bollen met rijst, aubergine en kaas). Vroeger was het een onderkomen voor het eerste Siciliaanse Parlement en favoriet van Maffia baas ‘ Lucky Luciano’. Sinds 2013 is het een upgrade restaurant onder nieuw management.

no images were found