27 juni 2014

Vandaag rijden we naar de zuidkust met als einddoel de Vallei van de Tempels in Agrigento.

We volgen de route die onze Tomtom uitstippelt, niet altijd even ideaal maar dit keer vonden we het niet erg. We rijden via een raar kronkelweggetje ineens  door een enorm bergachtig landschap met allemaal wijngaarden en Olijfbomen, echt prachtig.

Daarna nemen we zelf de regie over en komen uit op de SS115 dat een mooie kustroute is. We stoppen bij Eraclea Minoa en bewonderen het prachtige kleurenspel van de zee en er is zelfs een zandstrand.  Er staat wel heel veel wind. We bestellen een espresso en vervolgens onze route.

In de Lonely Planet lezen we over modder vulkanen 14 kilometer boven Agrigento, genaamd ‘Vulcanelli Di Macalube’, Hmm erg fascinerend, onze nieuwsgierigheid is geprikkeld wat ons doet besluiten er heen te rijden. in Aragona kopen we een broodje dat we bij de modder vulkaan onderweg op eten. Het is wel een bizar fenomeen veroorzaakt door gas, maar wel echt een stuk minder spectaculair dan we gehoopt hadden.

We checken in bij Hotel Exclusivo en genieten van vers fruit terwijl we uitrusten. Daarna op pad om de beroemde ‘Valle di Templi’ te bewonderen. Het is slechts 2 km rijden vanaf ons hotel dus dat hebben we goed uitgezocht, het is vrij rustig. Geen horde bussen en toeristen, waarschijnlijk omdat we er laat in middag zijn.

We wandelen naar het meest oostelijke deel voor de best bewaarde tempels. Het is evengoed nog er warm. JW hobbelt ondertussen van boompje naar boompje voor de schaduw………

Eigenlijk zijn er drie tempels die de ‘high lights’ vormen, Tempio della Concordia gebouwd 430 BC die ook model is voor het logo van Unesco, deze tempel ‘overleefde’ alle jaren doordat het op een soort zachte klei gebouwd is dat trillingen kan opvangen. Tempio di Hera gedeeltelijk beschadigd door een aardbeving ook Tempio di Guinone genoemd en Tempio Erocle gebouwd 6 BC waarvan 8 van de 38 gevonden kolommen gerestaureerd zijn. de brokstukken van de overige kolommen liggen her en der verspreid. We wandelen de valei rond en maken een aantal geweldige foto’s. Na twee uurtjes hebben we het belangrijkste gezien en gaan we terug naar het hotel om de stof van ons af te spoelen.

Op advies van de receptionist dineren we ‘s avond bij een Italiaans restaurant La Posata Federico II, waar over het algemeen alleen Italianen komen. Op het plein voor het restaurant wordt gezellig gedanst. Erg leuk om te zien. Het diner was werkelijk super !!!