7 september 2013

Vandaag gaan we met de Ferry vanuit Split naar het eiland Brac. Vanaf Split zie je de eilandjes Brac en Hvar heel goed liggen. Na het ontbijt rijden we naar de Ferry terminal, waar we een kaartje kopen voor twee personen en de auto. Het is zaterdag en er staat een rij voor de kassa, maar het duurt niet lang eerdat we aankunnen sluiten bij de andere auto’s die ook staan te wachten voor de overtocht van 11.15 uur. De overtocht kost ruim 30 euro. Split is een belangrijke hub voor cruise schepen en Ferries die overtochten aanbieden naar eilandjes in de omgeving. Tussen alle eilandjes heen en weer zeilen is ook erg populair.

De Ferry is helemaal vol. Met de auto moeten we naar het beneden dek, wat op zich best een uitdaging is via een smalle oprit. Dat lukt met de buitenspiegels ingeklapt. We kunnen aan de bestuurderskant de auto uit, alle ruimte wordt optimaal benut….. Na 50 minuten varen en 15 minuten wachttijd om van de boot af te komen, rijden we rond 12.30 uur het eiland Brac op. De eilanden zijn ‘trendy’ tegenwoordig met name Hvar, dat 2 uur varen is vanuit Split, schijnt ‘booming’ te zijn. Het gaat op de eilandjes met name om de mooie omgeving en de strandjes. We rijden in een kleine uurtje naar het aan de andere kant gelegen Bol, het is slechts 31 kilometer maar om aan de andere kant van het eiland te komen ‘beklimmen’ we een serieuze berg wat inderdaad prachtig uitzicht biedt op de zee, Split aan de ene kant en Hvar aan de andere kant.

We parkeren de auto en lunchen bij een restaurant aan de kust. In Kroatië worden bij de meeste restaurantjes nauwelijks broodjes aangeboden, je ziet de meeste mensen dan ook gewoon warm eten. Wij kiezen voor een salade met brood. Er is geen koffie en we kunnen helaas niet naar het toilet, want er is geen water, er schijnt een pijp gebroken te zijn in het dorp vandaag.

Na de lunch wandelen we rond in Bol, we zijn eigelijk niet zo onder de indruk van Bol na alle mooie stadjes en dorpjes die we inmiddels al gezien hebben. We hebben ook geen zin om aan het strand te liggen, veel te warm en besluiten de auto te nemen en weer verder te rijden. Onderweg overwegen we de opties, maar zien ook dat we wellicht de boot terug kunnen halen die om 15.30 uur vertrekt. De volgende boot gaat pas om 18.00 uur.

JW drukt het gaspedaal in en we doen een poging de Ferry van 15.30 terug naar Split te halen. Dit lijkt te lukken, we sluiten weer aan bij de rij auto’s die ook met de Ferry mee willen en willen de Ferry op rijden. Dan vertelt de meneer dat we nog een kaartje voor de terugreis moeten kopen, gelukkig zijn ze in Kroatië niet heel erg op de minuut en door snel eventjes naar de ticket office te rijden en een snelle sprint terug, redden we het nog om bijna als laatste de boot op te rijden voor onze terugreis. Wat een verhaal, we hadden het echt niet meegekregen dat de tickets die we vanmorgen gekocht hadden alleen voor een enkele reis waren. Waarschijnlijk omdat veel toeristen een nacht op Brac blijven en daarna weer doorgaan. Misschien was het achteraf leuker geweest om, net als vele toeristen, een nacht op een eiland te blijven, maar daar zijn we toch niet helemaal van overtuigd.

Rond 16.30 uur zijn we weer terug in Split. We rijden terug naar het hotel en besteden de rest van de middag in de fitness, de  daarna welverdiende sauna en pikken de laatste zonnestralen mee op het zonneterras bij de sauna.

Inmiddels hebben we best wel honger gekregen, er is een diner vlak onder ons balkon aan de gang en de grill verspreidt heerlijk geuren. We kleden ons om en besluiten in het centrum van Split te dineren. We hebben opnieuw veel geluk met parkeren vlak voor het centrum, het is enorm gezellig en nog steeds een drukte van belang met mensen die rondslenteren over de boulevard en de door de steegjes.

We verorberen een super verse pizza bij Gajija, die aanbevolen wordt in de Rough Guide en de Lonely Planet. Het restaurant heeft een gezellig terras en is zeer populair, ook bij de eigen bevolking. Voortdurend staan er, net als wij, mensen te wachten op een tafeltje. We houden nog een plekje over voor een ijsje. Er zijn hier ontelbaar veel ijssalons en we hebben tot nu toe nog niet beoordeeld of deze kunnen tippen aan Van Dam in Heemstede, maar dat kunnen ze best, blijkt. Genietend van ons lekkere ijsje slenteren we opnieuw de smalle straatjes en steegjes van Split door. We ervaren op ons gemak Split by Night. Het is achteraf jammer dat we de camera in het hotel achtergelaten hebben ….