8 september 2013

Het lijkt de laatste zonnige dag te worden, er wordt bewolking en regen voorspelt voor de komende 4 dagen, daar balen we stevig van !!

Na het ontbijt rijden via de tolweg naar het 80 kilometer verderop gelegen Skradin. Vanuit dit dorp vertrekt ieder uur een boot naar het Nationaal Park Krka, dat bekend staat om de mooie watervallen.  We zijn precies op tijd om op de boot van 12 uur te stappen. Het boottochtje door het mooie Lake Visovac Krka duurt een klein half uurtje. Bij aankomst starten we uiteraard eerst met een espresso…..

Het Nationaal Park Krka bevindt zich in het achterland van Sibenik. De bron van de rivier Krka bevindt zich op de berg Dinara vlakbij Knin en stroomt richting de Adriatische Zee over een lengte van 72,5 kilometer, met een hoogteverschil van 242 meter, om vervolgens via het Prokljansko meer 10 kilometer verderop bij Sibenik uit te monden in de zee.

De watervallen van Skradinski buk zijn het meest spectaculaire, over een lengte van 800 meter valt het water over 17 cascades naar beneden. Enkele watervallen van de Skradinski buk zijn meer dan 100 meter breed. Dit natuurschoon is prachtig te bezichtigen vanuit de verschillende uitkijkpunten, die we tijdens onze wandeling door het Nationaal Park tegen komen. Tevens is het mogelijk om onderaan de waterval te zwemmen, wat veel mensen enthousiast doen want het is 32 graden vandaag. We zijn echt onder de indruk van de watervallen en zeker ook hoe het park is aangelegd. We genieten volop van de mooie wandeling en vonden deze trip dan ook echt meer dan de moeite waard !! Na deze intensieve maar prachtige wandeling hebben we wel een crepe verdiend….Om half drie nemen we de boot terug naar het dorpje Skradin. Bij een bakkertje kopen we een paar broodjes en bij een kraampje een flesje verfrissende limoen sap. Bij het parkje aan het meer, peuzelen we de broodjes op.

Aangezien we vlakbij Sibenik zijn, besluiten we daar ook een kijkje te nemen. We bewonderen de kathedraal Sv. Jakov van buiten. Er is een mis aan de gang, vandaar dat we niet naar binnen mogen. De kathedraal is van buiten erg mooi. Lokale en Venetiaanse bouwers begonnen in 1431 met bouwen. Na 10 jaar nam Juraj Dalmatinac het roer over. Hij werkte voornamelijk in de gotische flamboyante stijl, met veel sculpturale werken en gaf de kathedraal haar fundamentele monumentale plan, zoals het transept, koepel, sacristie en de doopkapel. Na zijn dood werd het werk overgenomen door Nikola Firentinac die de elementen van de Toscaanse Renaissance introduceerde en er tot aan zijn dood in 1505 aan heeft gewerkt. Hij voltooide de zijbeuken en de facade en ontwierp de, bijna ovaalronde koepel en de heiligenbeelden eromheen. De kathedraal werd uiteindelijk voltooid in 1536 door vader en zoon Del Mestre. Bijzonder aan de kathedraal zijn de 71 gebeeldhouwde hoofden van de vissers, boeren, soldaten, oude mannen, tieners en gewone burgers allen met een andere natuurlijke uitdrukking.

Op het pleintje drinken we een espresso, ondertussen de muggen van ons afjagend. We zijn de afgelopen dagen al behoorlijk vaak geprikt, zelfs overdag laten die bloeddorstige monsters ons niet met rust !! De oude binnenstad ligt bezaaid met smalle sfeervolle steegjes, straatjes van natuursteen met vooral veel trappetjes die we naar boven beklimmen op weg naar het Fjord. Het Fjord ziet er niet echt bijzonder uit er staat een grote hijskraan in het midden, vandaar dat we het Fjord laten voor wat het is. Langs de boulevard lopen we uiteindelijk terug naar de auto, tot de conclusie komend dat Sibenik ons, buiten de fraaie kathedraal, niet echt veel bijzonders heeft gebracht.

Terug in het hotel nemen we een verfrissende douche, waarna we besluiten in het hotel aan te schuiven bij het diner buffet.