11 september 2013

In Dubrovnik maken we nog een foto van de filmset, van de Engelse serie Game of Thrones, dat vlak voor ons hotel opgenomen wordt. Na een vroeg ontbijt gaan we om negen uur op pad, want we moeten vandaag ruim 600 kilometer rijden om via de Plitvice meren uit te komen bij onze laatste bestemming, Zagreb. We weten dat het eerste stuk door de bergen lastig en tijdrovend zal zijn.

Onderweg kopen we wat fruit, honing en olijfolie bij een van de vele stalletjes. Het weer is, tegen de verwachting in, erg goed. De rit verloopt voorspoedig en onderweg maken we nog een paar mooie foto’s en drinken we af en toe een espresso. Kroatië is een echt koffie land, dus aan goede koffie geen gebrek. Als we afslaan vanuit Zadar richting de Plitvice meren, slaat het weer volledig om. Het is bewolkt, de temperatuur lijkt iedere kilometer verder terug te lopen en het begint te regenen.

Om half vier komen we aan bij de Plitvice meren en aanschouwen we het trieste regenachtige weer. We constateren dat de temperatuur terug gelopen is van 27 graden aan de kust tot 10,5 graad hier in de Bergen !!!

We trekken de meeste dikke kleding aan die we bij ons hebben (en dat is niet veel…), kopen een broodje voor onderweg en twee blauwe regen cape’s. Het Nationaal Park Plitvice Meren bestaat uit 16 trapsgewijs geschakelde kristalheldere meren die met elkaar verbonden zijn door vele watervallen en cascades. Het eerste meer ligt op een hoogte van 636 meter en het laatste meer dat 8 kilometer zuidelijker gelegen is op 133 meter hoogte. Een natuurlijk fenomeen is de kleur wisseling van de meren en de helderheid, uiteraard willen we dat allemaal graag zien.

Ondanks het weer, is het behoorlijk druk. De hoogste waterval in het park is 78 meter en dit is, veroorzaakt door de regen en kou, helaas het enige wat we meekrijgen vandaag met twee meren aan de voet van de waterval. We houden het voor gezien, het is echt niet leuk om met deze kou en regen een rondwandeling van twee a drie uur te gaan ondernemen. We balen hier verschrikkelijk van !!

We gaan terug naar de auto en eten het broodje in de auto op. Vervolgens gaan op weg voor de laatste 125 kilometer naar Zagreb. Rond half zeven checken we in bij Double Tree by Hilton Zagreb, genieten we van een goed diner in het hotel en duiken we moe ons mandje in.