10 september 2013

We zijn heel vroeg op vandaag, JW heeft al een paar dagen last van zijn rug !! We ontbijten in het hotel en gaan daarna de schitterende oude stad verkennen.

Dubrovnik is gelegen in het zuiden van Dalmatie onder de berg Srdj en is een populaire bestemming. Het was gisteren enorm druk, dus het kan geen kwaad vroeg op pad te gaan. De bewolking lijkt een beetje weg te trekken en hier en daar piept het zonnetje door de wolken heen. We starten met een verkenningstocht, wat er zoal te bezichtigen is en krijgen daarmee ook de gelegenheid het oude centrum met een zonnetje te fotograferen.

De glimmende marmeren straten van Dubrovnik zijn bekleed met barokke gebouwen, die gekenmerkt zijn door fraai gebeeldhouwde Renaissance fonteinen en gevels. De stadsmuren van Dubrovnik zijn de meest intacte en indrukwekkende aan de Adriatische Zee en duidelijk de belangrijkste op de lange lijst van bezienswaardigheden in Dubrovnik.

De fortificatie werd gebouwd in de 12e eeuw, maar het merendeel van de muren en forten werden gebouwd tijdens de 14e en 15e eeuwen. De 2 kilometer lange muren werden voortdurend uitgebreid en versterkt tot en met de 17e eeuw en varieren in dikte. Aan de landzijde zijn de muren 4 tot 6 meter dik en aan de zeezijde 1.5 m tot 3 meter, op sommige plaatsen bereiken de muren een hoogte van 25 meter. Voor een betere verdediging werden vijf bastions, drie ronde en twaalf rechthoekige torens, twee hoekforten en de St. Ivan bij de ingang gebouwd. De voormuren werden ook versterkt door de halfronde bastions en de Bokar toren.

We vermaken ons prima met het bezichtigen van het Paleis van de Rector, het Franciscaner klooster, het Dominicaans klooster, de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart Kathedraal, de kerk van Sint-Blasius, het
 Sponza Paleis en het slenteren door alle gezellige straatjes
. Zo vroeg in de ochtend is het echt goed toeven. We hebben echt enorm veel geluk met het weer, naast af en toe een kleine bui schijnt over het algemeen een lekker zonnetje. Tussendoor lunchen we bij het schattige restaurant Lady Pipi. Na deze intensieve verkenningstocht besluiten we terug te gaan naar het hotel, om eventjes uit te rusten. Dubrovnik wordt terecht “de parel van de Adriatische Zee” genoemd !!

‘s Middags brengen we een bezoek aan het Fjord aan de overkant van ons hotel en ‘s avonds doen we een poging om Dubrovnik by Night weer te geven….