4 september 2013

Gisteren zijn we met ruim 2 ½ uur vertraging met Croatia Airlines aangekomen in Pula. We hadden geluk dat Avis op ons heeft gewacht, normaal gesproken sluiten zij om 23.00 uur. In nog geen half uurtje reden we daarna naar het  mooie Hotel Park Plaza Histria in Pula, waar we twee nachten zullen verblijven.

We ontwaken met mooi uitzicht op de haven van Pula, er is geen wolkje aan de lucht en de temperatuur is heerlijk. Na een goed ontbijt gaan we op pad. We kiezen voor de tolweg en komen rond 11.30 aan in het kustplaatsje Rovinj.

We parkeren de auto bij de haven. Het uitzicht is prachtig. Het is een drukte van belang met name met boten die excursies aanbieden en met allerlei kraampjes. Heel eenvoudig steek je hier de Adriatische zee over om bijvoorbeeld Venetië te bezoeken. De gezellige Italiaanse invloeden zijn overduidelijk zichtbaar in Rovinj, het lijkt hier en daar zelfs een beetje op Venetië. Er wordt overigens heel veel olijfolie (en truffels) aangeboden, wat voornamelijk verbouwd wordt in dit deel van Kroatië (Istria).

We wandelen door de knusse straatjes. We bewonderen de kleine kunst galerietjes en lopen richting St. Eufemia. St. Eufemia is de grootste barokke kerk van Istria en het hoogste punt van Rovinj. Je hebt er een betoverend uitzicht over de stad en de omringende archipel. De kerktoren is een replica van de klokkentoren van de San Marco in Venetie en op de top staat een bronzen beeld van St. Eufemia. Het beeld draait met de windrichting mee en toont die met de rechterhand. Je mag de toren ook beklimmen, iets wat we vandaag graag aan anderen overlaten. Ook van binnen is de kerk erg mooi, maar niet al te overdadig in onze beleving.

We slenteren opnieuw door de gezellige straatjes en nuttigen een espresso met de cake van de dag (Kroatische baklava) bij een knus terrasje. Bij toeval komen we uit bij de Balbi Arch. Waar deze boog nu staat, stond eens de hoofdpoort van de vestingsstad, Porton della pescheria. In 1679 werd de oude stadspoort afgebroken en bouwde men de Boog van Balbi.

We gaan terug naar de auto om via een B-weg terug te rijden naar Pula. De route is erg mooi, groen en we zien met name veel olijfbomen. In Pula aangekomen parkeren we de auto vlakbij het Amfitheater van Pula, dicht bij een van de ingangen van de Zerostrasse (onderaardse tunnels uit de eerste wereldoorlog).

De Arena van Pula is het meest bekende en belangrijkste monument van Pula. Het amfitheater werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus tijdens het bewind van keizer Vespasianus, op hetzelfde tijdstip als het Colosseum in Rome . Tegenwoordig is het qua grootte het 6e Romeinse amfitheater in de wereld. In het amfitheater werden in de Romeinse tijd gladiator gevechten gehouden. De plattegrond is elliptisch en het is ongeveer 130 m bij 100 m. De Arena biedt plaats aan ongeveer 5.000 toeschouwers. Vandaag dient het amfitheater als de plek voor een concert. En de voorbereidingen zijn in volle gang. We hadden onderweg verse broodjes gekocht en dachten die op ons gemak op te eten bij het Amfitheater. Maar niets bleek minder waar. Er werd ons verteld dat het gebied, waar we neergestreken waren, gesloten was in verband met het op hande zijnde concert. Toch eten we onze broodjes eerst nog even rustig op, waarna we buitenom het Amfitheater verder bewonderen.

Vervolgens zetten we onze wandeltocht voort richting de tempel van Augustus. Deze is gebouwd tussen 2 voor Chr en 14 na Chr. na de dood van de Keizer en is gewijd aan de godin Roma en keizer Augustus. De tempel werd gebouwd met 6 zuilen en de Corinthische kapitelen ondersteunen het voorportaal. In 1944 werd de tempel van Augustus getroffen door een bom en volledig vernietigd, tussen 1945 en 1947 is deze herbouwd.

We wandelen door het winkelgebied terug naar de auto. Er is nog meer te bezichtigen in Pula maar het is al aan het eind van de middag, we zijn moe en vinden het aantrekkelijker om even uit te rusten bij het zwembad. In een kwartiertje rijden we terug naar het hotel, waar we neervlijen op een zonnebedje bij het zwembad. We hebben vandaag ervaren als een fijne kennismaking met Kroatie. Het weer is super, de omgeving erg mooi en de wegen zijn goed begaanbaar.