6 september 2013

We starten met een goed ontbijt op het terras van Radisson Blue en genieten van het uitzicht terwijl we de website bijwerken.

Vandaag staat Split op ons programma. We hebben geluk en kunnen de auto parkeren pal voor het oude stadcentrum in de haven. Split heeft een mooie, gezellige boulevard, waar we starten met een espresso bij een van de vele horecagelegenheden. Het ziet er echt heel knus uit en het is wederom prachtig weer.

De 1700 jaar oude stad heeft vele archeologische, geschiedkundige en culturele bezienswaardigheden. In het hart van het historische complex van Split ligt het Paleis van Diocletianus, dat wordt beschouwd als een van de oudste en best bewaarde Romaanse overblijfselen in de wereld. Het duurt even maar dan hebben we het door, het hele oude centrum is het Paleis.

De stad Spalato, tegenwoordig Split wat ‘klein paleis’ betekent, werd opgericht door de keizer Diocletianus. Hij maakte het tot zijn eigen woonplaats. Belangrijke archeologische bezienswaardigheden binnen de muren van het paleis zijn de tempel van Jupiter en de kathedraal van Sveti Duje St. Diomed. De kathedraal heeft een klokkentoren in Romaanse-Gotische stijl. Vanaf de klokkentoren hebben we prachtig uitzicht op de rode daken van de stad. Helaas is de trap omhoog erg smal en is het enorm druk (omhoog en omlaag moet over hetzelfde deel). We voelen ons niet zo heel erg prettig in het gedrang en gaan halverwege weer terug.

In het oude centrum zijn veel oude smalle straatjes en pleinen met kleine winkeltjes en terrasjes die voor een gezellige aanblik zorgen. Het is een grote wirwar van steegjes. Al dwalend door de straatjes komen we buiten de paleismuren het enorme beeld tegen van Gregorius van Nin, hij was een kroatische bisschop die vocht voor het gebruik van de kroatische taal in de kerkdienst. Men stelt dat als je over zijn linker teen wrijft, dat het geluk brengt … Nadat we een sandwich opgepeuzeld hebben op een bankje aan de boulevard, verzamelen we nog wat informatie voor een boottochtje naar Brac, dat is alvast voor morgen of overmorgen. Daarna besluiten we om naar Trogir te rijden.

Langs de kust rijden we  31 kilometer naar het eilandje Trogir. In Trogir is veel bewaard gebleven van de gloriedagen tussen de 13de en 15de eeuw toen het in handen was van de Venetianen. Hierdoor staat het stadje sinds 1997 op de wereld erfgoedlijst. Het belangrijkste gebouw is de kathedraal van St. Lovo, blijkbaar een van de beste architectonische werken in Kroatië. Met name de ingang is erg beroemd vanwege de sculpturen van Adam en Eva. Binnen vinden wij het nogal rommelig overkomen net als een kerk in Rovinj. Wat ook opmerkelijk is dat in Kroatië voor toegang tot de kathedraal betaald moet worden. Naast de kathedraal bevindt zich de bijzondere Town hall.

We wandelen de gezellige straatjes, die veel weg hebben van de straatjes in Split. Via de boulevard komen we uit bij het Kasteel. We nuttigen een drankje op een van de gezellige terrasjes waarna we terug rijden naar Split.

We raadplegen de Lonely Planet voor een bijzonder authentiek Kroatisch restaurant en dat treffen we aan bij Pimpinella vlakbij ons hotel waar we genieten van een overheerlijk vers diner waarbij JW zijn eigen visjes uit heeft mogen kiezen………