5 september 2013

We hebben een lange rit voor de boeg, het is ruim 500 kilometer rijden naar Split. We hebben de keuze om langs de kust te rijden of via de tolweg. Men adviseert de tolweg en dat advies volgen we op. Na het ontbijt checken we uit bij Hotel Plaza Histria Pula en vertrekken om kwart voor tien.

Rond 11.15 uur bereiken we Rijeka waar we een pit-stop houden en genieten van een verse croissant en een espresso. Ondanks dat we over de tolweg rijden is de omgeving prachtig groen en bergachtig. We rijden regelmatig onder een overgang door voor beren en wolven die hier in de bossen schijnen te leven, maar de kans dat je er eentje zult zien is blijkbaar heel erg klein. Overige landbouw of veeteelt zien we niet, hier en daar zien we een klein dorpje maar over het algemeen rijden we door een ruig en vrijwel onbewoond landschap.

Rond 3 uur komen we aan in Zadar. Zadar bevindt zich aan de Zadar Riviera op een schiereiland omringd door 2 kades en ligt tussen Rijeka en Split. De stad is verrijkt met middeleeuwse muren, onderbroken door een aantal poorten uit de 16e eeuw, die toegang bieden tot het oude centrum. Het is erg gezellig in de autovrije binnenstad met de hoofdstraat genaamd Kalerarga met vele terrassen, winkeltjes en boetiekjes. We parkeren de auto bij een van de stadspoorten en starten met een late lunch.

Zadar is bekend om de romaanse kerken: de kathedraal van St. Anastasia uit de 13e eeuw, de kerk van St. Chrysogonus uit de 12de eeuw en de kerktoren van St. Mary  uit de 12e eeuw. Op het bekendste  plein bevindt zich een Romeins forum dat dateert uit de 1e eeuw na Christus en de pre-Romaanse kerk van St. Donat uit de 9e eeuw. Daarnaast heeft Zadar het bekende ‘Zee Orgel’ en de ‘Zonnegroet’, een uniek stuk moderne architectuur wat we zeker de moeite waard vonden om te bezoeken. Het ‘orgel’ bestaat feitelijk uit een aantal gaten in de zeekering waardoor – door de golfslag – continu muziek gemaakt wordt, heel apart. De ‘zonnegroet’, is een verzameling zonnepanelen op de grond die de haven voorzien van stroom en blijkbaar bij zonsondergang een mooi lichtspel geeft, maar daar kunnen we nu niet op wachten.

In en rondom de stad bevinden zich stranden met kristalhelder water en de Zadar-archipel bestaande uit meer dan 300 eilanden. Dankzij de centrale ligging is Zadar een uitstekende uitvalsbasis voor vele excursies en dagtrips naar  allerlei parken: NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, NP Sjeverni Velebit. De boten varen hier dan ook af en aan. Maar ze moeten wel uitkijken, want voor een paar centen kun je je over laten zetten in een kleine oranje sloep die geroeid wordt door de ‘Mannen van Zadar’, en dat gaat niet erg snel … We vonden Zadar de moeite waard om te bezoeken, alhoewel we er wel iets meer van verwacht hadden.

We vervolgen onze route richting Split en besluiten bij Sibenik af te slaan om alvast een kijkje te nemen bij het Nationaal Park Krka dat bekend staat om de mooie watervallen. We verzamelen wat informatie bij het kantoor van het park en wandelen rond bij Lake Visovac Krka. We aanschouwen een oud baasje op een bootje dat een zeer ingenieus apparaat gebruikt om een paar visjes te vangen met een net. Zonder heel veel succes overigens … Dit lijkt ons zeker de moeite waard om de komende dagen vanuit Split een keer naar terug te rijden als we meer tijd hebben om het park te bezoeken.

Rond 18.30 uur komen we aan in Split en checken we in bij het Radisson Blue Hotel. Onze kamer biedt prachtig uitzicht op zee vanaf ons balkon, dit is ons verblijf voor de komende vier nachten.

We dineren overheerlijk bij de Bistro van het hotel en zoeken op tijd ons mandje op.