5 Juli 2018

Langzaam gaan we richting Oslo. De route van vandaag brengt ons onder andere naar Gevangen en Flam waar nog een prachtig fjord ligt: Nærøyfjord. Daarvandaan vertrekken korte cruises, meren grote cruise schepen aan en vertrekt een treintje waarvan de route prachtig schijnt te zijn. We rijden zoveel mogelijk dezelfde route met de auto. Als toeristische route ‘Route 50’ genaamd.

Bergen is net als gisteren ochtend gehuld onder een dikke laag mist waar zelfs een beetje miezer uitvalt. We hebben goede hoop dat het weer opklaart. We vertrekken richting Gudvangen en zijn het er samen weer over eens: de wereld ziet er veel mooier uit als de zon schijnt !! Als we de eerste bergketen achter ons laten komt heel voorzichtig de zon door. He ja hoor ‘ daar ist ie dan’ ! De route krijgt opnieuw een ‘goud’ randje, de weg die parallel loopt aan het treintje biedt inderdaad geweldige uitzichten. Vanuit Goudvangen vertrekken onder andere bootjes voor een rondrit, het uitzicht op het fjord is heel erg fraai.

We vervolgen onze route naar Flam. Aangekomen bij Flam zien we weer een magnifieke picknick plek, het is inmiddels 13.00 uur lunchtijd dus. Er liggen twee cruise schepen aangemeerd en het is een komen en gaan van mensen. Gezellig druk, gelukkig niet te druk. Als we alles goed bekeken hebben, onze buikjes rond hebben gegeten vervolgen we onze route. Uiteraard stoppen we onderweg voor mooie fotos.

Het fjord heeft best wel een bijzondere vorm in beide plaatjes naderen we het fjord aan het begin, waarna ze een aantal kilometer verder op samen komen. Hier kunnen we uiteindelijk ook de voor mij ultieme fjord foto maken van hoge bergen met een smalle doorgang. Daarvoor moesten we nog wel een stukje bij Flam omhoog de berg in rijden richting Stegastein.

Vanaf Flam richting Geilo moeten we langs een weg met een paar haarspeld bochten en veel donkere tunnels die soms wel 2 tot 3 kilometer lang zijn. De tunnels zijn wat minder maar in dit landschap wel heel erg praktisch. De smalle haarspeldbochten zijn ook niet alles….

Onderweg zien we veel bergen met nog wat ijs/sneeuw erop, dat zorgt voor fraaie watervallen of waterbanen door de berg. Het is echt wel genieten, de route biedt ons steeds een afwisselend landschap. Meren, fjorden, dalen met hoge bomen en schattige huizen en bergen waar de watervallen naar beneden storten die uiteindelijk uitkomen in de aangelegde stuwdammen.

Rond 17.30 uur bereiken we ons onderkomen voor vannacht in Geilo, Hotel & Resort Ustedalen. We verblijven in gebouw D, wat nieuw is en nog voor een deel in de afronding van de bouw zit. Het appartement is dus nieuw, schoon, heeft een heerlijke ruime huiskamer, ruime keuken maar is wel nog beperkt ingericht. Het uitzicht is geweldig. En voor wintergasten, met uitzicht op de skipistes. 

We bereiden ons diner en maken nog een avondwandeling door het kleine gezellige skidorp.