6 Juli 2018

Het is in principe onze laatste dag rondrijdend door dit geweldig mooi land. We eindigen vandaag in Oslo.

We volgen zoveel mogelijk de mooie ‘bekende treinroute van Oslo naar Bergen’. In ons geval verspreid over twee dagen, gisteren en vandaag, en de andere kant op. We verlaten het gezellige skidorpje Geilo om de rust later vandaag in te ruilen voor de stadse drukte van Oslo.

Onze eerste stop is bij Torpo waar een specifiek Noors kerkje, Torpo Stavkyrke die erg fraai is. Daarna stoppen we in Gol bij een bakeri voor een koffietje en een ovenvers cakeje. De route is echt heel erg mooi en voor een groot deel langs het langgerekte Hallingdalselva. Bij Gulsvik vinden we opnieuw een geweldige picknick plek aan het water. Lekker relaxed.  

We doorkruisen een stuk landschap en komen uit bij de Tyrifjorden. Onderweg zien we dat we in het aardbeien gebied terecht gekomen zijn. Het plaatsje ‘Ask’ schijnt er bekend om te staan…. Ask ligt alleen niet op de route, maar niet getreurd de aardbeien worden uiteraard ook langs de weg aangeboden. Bij een parkeerplaats, tegenover het eilandje Utoya, staat een mannetje aardbeien en kersen te verkopen. Helaas alleen maar grote volle bakken en behoorlijk duur, jammer…. Of ze echt bijzonder lekker zijn zullen we dus nooit weten.

Het laatste uurtje naar Oslo verloopt wat langzamer dan verwacht, het is erg druk op de weg. Rond 16.00 uur bereiken we Hotel Panorama dat midden in het centrum van Oslo staat. We mogen niet voor de deur stoppen en moeten openbaar parkeren. Dat kan een blok verderop, maar is wel behoorlijk duur (bijna 50 euro voor 1 dag). Daar staan we inmiddels niet meer verbaasd van, alles is duur in Noorwegen en we vragen ons af, waarom eigenlijk??

We  checken in, zetten de spullen op de kamer, frissen ons een beetje op en begeven ons in de drukte van Oslo. En dat is ff wennen !! Er wordt ontzettend veel gebouwd in het oude deel van Oslo en er staan veel gebouwen in de steigers. Het oogt allemaal niet zo fraai. We bekijken onder andere de Kathedraal, een paar winkelstraatjes, de Opera house, het fort een paar gezellige pleintjes. De terrasje zitten vol, ‘de vrijdagmiddag borrel’. En dan is het ineens al 19.30 uur. We hebben in onze ‘business kamer’ ook een keuken en doen bij de supermarkt inkopen voor een diner. We kiezen toch voor lekker zelf iets koken. In alle rust genieten we daarvan op onze kamer.

Rond 22.00 uur wandelen we naar het nieuwe deel van Oslo. Het is daar enorm druk wel gezellig. Het nieuwe deel is rond de haven echt heel fraai opgezet met musea, appartement, shopping center, bars en restaurants. Er wordt gevoetbald en België wint, de een is daar iets blijer mee dan de ander…