31 mei

Het is onze laatste dag in Portugal en het is zonnig! Via Internet check we in voor de terugvlucht. Na het ontbijt brengen we de auto terug bij Avis op het vliegveld, alles verloopt soepeltjes. We drinken een kopje koffie en nemen de bus terug naar het centrum van Lissabon om de oudste wijk van Lissabon, Alfama, te bezoeken. Ons doel is Castelo de São Jorge. Je kan met een tram naar boven, maar we besluiten het kasteel lopend te bereiken.

Het is een hele klim maar Alfama is een prachtig deel van Lissabon en werkelijk erg gezellig om te wandelen. Het is een labyrint van steile bochtige straatjes, smalle stegen, bogen, poorten en trappen. De terrassen Miradouro de Santa Luzia en Miradouro das Portas do Sol bieden schitterend uitzicht over Lissabon, we stoppen daar om uit te rusten onder het genot van een kopje koffie. Er zijn enkele oude kerken, de bekendste is de Santa Maria Maior de Lisboa dat gebouwd is tussen de 12e en 14e eeuw en daarmee het oudste gebouw van Lissabon is. In de kerk São Vicente de Fora liggen koningen van de Braganza-dynastie begraven. Men stelt dat Alfama de bakermat is van de fado, de melancholieke Portugese muziek. De meest authentieke fado hoor je in barretjes die, zoals we hebben gemerkt, moeilijk te vinden zijn. De beroemdste fadozangeres van Portugal is Amalia Rodrigues. Het is lekker warm en daar genieten we volop van. Castelo de São Jorge en de wijk Alfama waren deze klim zeker waard.

We hebben behoorlijk wat afgelopen vandaag en de steile straatjes zijn erg vermoeiend. Terug in het hotel nemen we in de lounge een drankje en gaan daarna uitrusten! JW heeft eigenlijk trek in een snelle hap, maar ik wil graag nog een keertje bij Luca eten. We hebben geluk, er is nog één tafeltje vrij en die is voor ons…

Terug in het hotel maken we een printje van onze boarding passen, bestellen een taxi voor morgen vroeg 5.00 uur, pakken onze koffer in en gaan nog een paar uurtjes slapen voordat we weer terug keren naar Nederland.