30 mei

Na een goede nachtrust, ontbijten we op ons gemak en nemen daarna de metro naar Belém. Daar aangekomen drinken we koffie op een gezellig terrasje en gaan daarna Belém verkennen. Na een korte wandeling passeren we Pastéis de Belém en het is er werkelijk enorm druk. Dit is hét hoogtepunt van deze trip. Hier willen we de beroemde Pastéis de Bélem, custard taartjes, bij de bekendste bakker van Lissabon zien te bemachtigen. Met een beetje voordringen lukt het mij zes verse Pastéis te kopen. In het park Mosteiro dos Jeronimos peuzelen we er beide twee op. Wat zijn ze overheerlijk > super vers en nog warm !!

We bezoeken Padrao dos Decombrimentos, dit massief stenen ‘monument der ontdekkingen’ uit 1960 is gewijd aan het Portugese ontdekkingstijdperk met voorop Hendrik de Zeevaarder. We vervolgen onze ontdekkingtocht naar Torre de Bélem. Het is een verdedigingstoren aan de Taag, gebouwd tussen 1515 en 1521 om Portugal te beschermen tegen de Engelse en Hollandse piraten. Het is een schitterend voorbeeld van de zogeheten Manuelstijl, genoemd naar koning Manuel onder wiens heerschappij deze toren werd gebouwd. De Manuelstijl kenmerkt zich door de vermenging van gotiek, renaissance en Moorse invloeden. Binnenin kom je via een wenteltrap in de kamer van de commandant op de eerste verdieping en daarboven is de Koningszaal. De derde en bovenste verdieping bieden mooi uitzicht over Lissabon.

Daarna gaan we naar Mosteiro dos Jeronimos, waar onder andere de tombe van Vasco de Gama staat. Dit klooster is ook gebouwd in de Manuelstijl en staat op de plek waar Vasco da Gama met zijn bemanning zich in 1497 afzonderden, voor ze de reis naar India ondernamen. De reis was succesvol omdat kruiden en specerijen, meegenomen uit India, veel geld opbrachten. Vasco da Gama, Manuel, koning Sebastião en vooraanstaande Portugese dichters liggen er begraven. Dit indrukwekkende klooster is een van de weinige gebouwen die tijdens de grote aardbeving van 1755 onbeschadigd is gebleven.

In het klooster bevindt zich ook een maritiem museum. Hier schetst men een beeld van de zeemacht die Portugal ooit was. Er hangen oude zeekaarten, er zijn modellen te zien van de schepen waarmee de Portugezen de wereld ontdekten en voorwerpen die de ontdekkingsreizigers terugbrachten naar Portugal.

Met de tram gaan we terug naar het centrum van Lissabon. Bij een typisch restaurantje eten we een soort broodje van bladerdeeg, sla, ham, kaas en tomaat. Terug in het hotel vragen we de receptie naar een commerciële centrum. Ik wil graag winkelen, JW is iets minder enthousiast mede omdat de antibiotica nog niet aanslaat. We gaan op zoek naar Centro Commercial Colombo en vinden het relatief eenvoudig. Het is een groot overdekt centrum met mooie winkels, ook treffen we een Sacoor waar ik nog een mooi een pak aanschaf.

’s Avonds dineren we tegenover het NH Hotel bij La Cafee, dit restaurant stond in de Lonely Planet. We vinden de gerechten nogal tegenvallen, het lijkt er op dat dit restaurant met goedkope producten de indruk van duur kwaliteitsrestaurant wil aanwenden.