26 mei

Het hoost!! Na het ontbijt rijden we naar Casa de Mateus. Het huis van Mateus is gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw naar een ontwerp van Nicolau Nasoni en wordt omgeven door prachtige tuinen. Het wordt gezien als één van de hoogtepunten van de Barokke bouwkunst in Portugal. Het huis en de omgeving zijn erg mooi, maar door de enorme regen is er eigenlijk niets aan. Onder de paraplu schiet JW een aantal foto’s en wandelen we samen door de tuinen. We zijn de enige bezoekers. Door de regen ziet het er allemaal erg troosteloos uit en is er ook weinig kans om echt te genieten van de omgeving.

We vervolgen onze weg, de auto doet het prima het rare ijzer op ijzer geluid is weg…. De eigenaar van Quinta S. Martinho heeft ons attent gemaakt op een mooie route door het wijngebied en dat advies volgen we op. In Viseu stoppen we voor een koffie en overleggen of we onze geplande route richting het oosten wel willen voortzetten. De aanhoudende regen brengt ons ernstig aan het twijfelen. In plaats van de oostelijke route door de bergen te nemen, besluiten we om zo snel mogelijk naar het zuiden te rijden met de hoop op beter weer.

 

In Leira eten we een broodje en uiteindelijk slaan we af bij Santarem met de bedoeling een overnachting te zoeken. We checken in bij Hotel Santarem waar we prachtig uitzicht hebben op de Taag. Er komt een zonnetje tussen de bewolking door en op het terras genieten we van een drankje. We dineren goed in het hotel en sluiten onze regenachtige dag af.