24 mei

Het kraken van het bed heeft ons uit de slaap gehouden en JW heeft last van een ontsteking in zijn mond! Na het ontbijt scoren we nog een heerlijke espresso op het pleintje voor ons hotel, om vervolgens rond 11.30 uur richting Porto te rijden. We stoppen bij een badplaatsje aan zee, Costa Nova – Aviero, het zonnetje schijnt eventjes en daar genieten we van. Op het strand ligt een aangespoelde dode walvis, afgezien van een paar ‘walvis kijkers’ en een verdwaalde fiets is het erg stil. We worden van het terras verdreven omdat het begint te regenen, we besluiten onze trip voort te zetten.

Het plan is langs de rivier Douro in Vila Nova de Gaia een hotel te zoeken, maar voordat we het in de gaten hebben rijden we via Ponte de Dom Luis Porto al in. We parkeren de auto in een parkeergarage en gaan al rondwandelend op zoek naar een hotel. Helaas is het romantische Pestana Porte Carlton met uitzicht op de rivier vol, uiteindelijk boeken we een kamer bij Hotel Bolsa dat prachtig uitzicht biedt over Porto. Porto is vooral bekend als herkomstplaats van port(o)wijnen, die in Vila Nova de Gaia gelegen tegenover Porto op de zuidoever van de rivier de Douro wordt gelagerd. Vroeger heette de stad Cale en later Portucale, waar de landsnaam Portugal van is afgeleid.

We wandelen naar Vila Nova de Gaia waar aan de rivier DE Porthuizen te vinden zijn. Bij Vasconcellos krijgen we een rondleiding, uitleg en proeven we een aantal portjes. We nemen een aparte witte Port mee. Inmiddels regent het behoorlijk, we hebben geen internet en vragen het thuisfront de weersvoorspellingen te checken. De terugkoppeling op onze vraag levert de informatie dat het ook morgen bewolkt is met regen en dat vanaf maandag in het westen kans op een zonnetje bestaat!! Dit is geen positief nieuws, want we hadden hoop op een zonnige vakantie.

In de avond gaan we op zoek naar een leuk restaurantje, het centrum van Porto ziet er stil en onveilig uit. Langs de Douro treffen we een paar lege restaurantjes, hm dat vinden we niet echt een uitnodigend of gezellig vooruitzicht. Opeens lopen we langs restaurant Farol da Boa Nova dat helemaal vol zit, ook bijzonder! Als het zo druk is moet het er wel goed zijn, dachten wij… We besluiten onder het genot van een glaasje port te wachten tot er een tafeltje vrij komt. Uiteindelijk blijkt dat onze verwachtingen te hoog waren. Het hoofdgerecht was teleurstellend, een enorm groot stuk vis met 6 hele aardappelen en wat koude paprika met ui, het voorgerecht en het toetje vonden we wel lekker.