6 september 2023  

Het is onze laatste volle dag op Tenerife. Vandaag hadden we gereserveerd voor een bezoek aan de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife.

We gaan op pad en constateren dat het is onbewolkt, kraakhelder en al behoorlijk warm is. Dat hebben we eigenlijk nog niet meegemaakt tijdens deze vakantie, even wennen dus.

Santa Cruz de Tenerife is de hoofdstad van het Canarische eiland Tenerife. De naam ‘Santa Cruz’ is ontleend van de Spaanse bezetting van het eiland in de 15e eeuw. De eerste bewoners van Tenerife zijn ‘de Guanchen’, die tweeduizend jaar voor Christus per boot het eiland bereiken. Aan het einde van de vijftiende eeuw veroveren de Spanjaarden Tenerife. Toen de eerste Spaanse bezetter op Tenerife aankwam, zette hij een groot houten kruis in het strand van de baai, oftewel een ‘Santa Cruz’ en dat betekent ‘Heilig Kruis’.

We parkeren de auto bij Plaza de Espana, het is het grootste plein van Tenerife. In het midden van het plein is een ondiep kunstmeertje aangelegd, het biedt verkoeling en het weerspiegeld de omgeving, echt heel mooi.

We wandelen door de winkelstraatjes en slaan af richting Mercado Municipal Nuestra Señora de Africa. De vers markt is voor een deel overdekt. Het bevindt zich in een mooi oud gebouw, men stelt dat het typisch is voor de stad Santa Cruz. Er zijn kramen met beenham, vers fruit, verschillende vissoorten, brood, kruiden etc. etc. Het grote aanbod aan producten en groenten dat hier te koop is hebben we deze vakantie nog niet eerder gezien, het ziet er allemaal heerlijk uit.

We wandelen weer terug over de brug naar het centrum. We hebben geen zin om te shoppen, daar is het veel te warm voor. We wandelen met name door straatjes en parkjes waar ook schaduw is en bewonderen onder weg de prachtige stad en fraaie gebouwen.

Via de Rambla en Parque de Garcia Sanabria, het grote stadspark, wandelen we terug richting de auto. Parque de Garcia Sanabria is overigens een heerlijke plek om even te wandelen in de schaduw van de bomen, tussen fonteinen en beelden, het is heel mooi aangelegd.

We bekijken nog de Iglesia de San Francisco. Iglesia de San Francisco is ooit door de Spanjaarden gebouwd in de Barokstijl. Ze heeft drie grote houten deuren en is voor de rest gemaakt van steen. De binnenkant van de kerk is ook bijzonder.

Vervolgens rijden we naar de kust en parkeren langs het Palmen park. De tuin heeft onder meer 400 verschillende soorten palmbomen, allen afkomstig uit verschillende regio’s in de wereld. Ook biedt de tuin onderdak aan enkele tropische vogels en een hoop kikkers.

We bewonderen de naastgelegen prachtige zwembaden en besluiten bij een bankje te picknicken.

Om het geheel af te ronden wandelen we naar het Castillo de San Juan Bautita en het Auditorium.

Castillo de San Juan Bautista is in de 17e eeuw gebouwd. Het kasteel is één van de best bewaarde op het gehele eiland Tenerife. Het kasteel valt met zijn oude uitstraling meteen op tussen de moderne gebouwen aan de kust.

Het Auditorium van Santa Cruz is een van de praalstukken van de stad. Het lijkt een beetje op het operagebouw van Sydney. Het spierwitte auditorium werd gebouwd door de Spaanse architect Calatrava, bekend van zijn witte gebouwen in Valencia. Het is echt een immens gebouw, prachtig.

Op het uiterste puntje van het wandelgebied van het Auditorium zijn de contrasten overigens extreem, links twee booreilanden en rechts een prachtige baai met zwembaden en een Palmen park.

Voor het laatste stadsbezoek op Tenerife, rijden we naar San Andres. De gekleurde huizen steken prachtig af in de berg.  Maar de high light is het strand. Bij San Andres treffen we namelijk het mooiste strand van deze vakantie tot nu toe: ‘Playa de Las Teresitas’. Het strand Playa de Las Teresitas is een bijzonder verhaal, omdat het aangelegd is met goudgeel zand uit de Sahara. Vergezelt met de mooie palmbomen ziet het er wel echt geweldig uit.

Het strand Playa de Las Teresitas werd gerealiseerd in 1970 en is een kunstmatig aangelegd strand. Voordien was er enkel maar zwart zand te zien. Er werd een golfbreker aangelegd op 150 meter van de vloedlijn met een lengte van 1 kilometer. Oorspronkelijk zou het nieuwe strand worden bedekt met zwart vulkanisch zand, maar er bleek geen lavazand genoeg voor handen. Het bleek ook goedkoper om zand in te voeren uit de Westelijke Sahara, dat was toen nog een Spaanse kolonie. El Aaiún was de plaats van herkomst. De aangelegde golfbreker beschermt het strand tegen mobiliteit, maar men had geen rekening gehouden met de invloeden van de wind. Het zand waait weg, waardoor in 1998 opnieuw zand uit de Sahara moest worden ingevoerd. Interessant en bijzonder verhaal.

Hiermee is onze tour door Tenerife afgerond, wat we graag wilden bezoeken hebben we op ons gemak kunnen doen. Voor nu moe, met name door de warmte, maar voldaan rijden we terug naar ons appartement.

Als we terug zijn bij het appartement komt er zoals we gewend zijn, toch weer bewolking aan…..

We hebben enorm genoten van al het moois dat Tenerife ons heeft laten zien.