17 September 2019

Vandaag reizen we vanaf de Rioja regio verder door Navarra en Aragona naar de wijnregio Priorat gelegen in Catalonië. Na het ontbijt gaan we op pad voor de reisdag van 400 kilometer. Het is zonnig en zelfs warm. Gezien de grote afstand kiezen we voor de tolweg, het schiet lekker op met 120 km per uur over een weg die vrij rustige is. We stoppen een paar keer onderweg voor een koffietje en een broodje. We passeren Zaragoza en zien op grote afstand de prachtige aparte Kathedraal, maar een bezoek daaraan bewaren we voor de volgende keer. We doorkruisen voor een groot deel van de reis de regio Aragona die voornamelijk gedomineerd wordt door een soort maanlandschap achtige omgeving. Het is droog, rotsachtig wit en beschermt door de Aragonese Pyreneeën. Deze omgeving is o.a. bekend als de Kloosterroute. Het landschap is niet echt inspirerend.

Vanaf de afslag richting Gratallops verandert het landschap. Het is groen en staat vol met fruitbomen, olijfbomen en amandelbomen. Heel erg mooi. Vanaf Falset kunnen we gelukkig weer volop wijngaarden bewonderen in een prachtig mooi bergachtig landschap.

Rond 16.00 uur checken we in bij het geweldig gelegen Hotel Trossos del Priorat dat een magnifiek uitzicht heeft over de vallei en vele wijngaarden. We krijgen een jonge wijn die zelf gemaakt is aangeboden en die vinden we erg lekker. Ze zijn hier momenteel de witte druiven aan het verwerken, echt leuk dat gebeurt pal achter onze hotel kamer. De blauwe druiven zijn over een maand aan de beurt. De dame vertelde dat er een wijntoer is om 17.00 uur, 10 minuten verderop bij het zusterhotel Terra Dominicana Hotel & Winery. Daar hebben we wel oren naar.

We zetten de koffers op de kamer, bewonderen nog even snel het geweldige uitzicht op de vallei en rijden daarna snel naar het andere hotel. Daar genieten we van een informatieve en gezellige wijntoer. We mogen 4 zelf geproduceerde wijntjes proeven en na mijn vraag over een specifieke Priorat wijn gemaakt van Grenache en Cardigan krijgt de hele groep die als bonus ook aangeboden. Echt een aanrader, de Bodega is nog vrij jong, gekocht in 2006 met een eerste productie in 2014 super interessant is om te horen hoe en waarom er bepaalde keuzes worden gemaakt. Het kost minimaal 5 jaar om van een nieuw aangeplant stuk grond druiven te krijgen waar wijn van kan worden gemaakt.

In Priorat heeft vrijwel iedere bewoner wel een stukje wijngrond en maakt men ook allemaal zelf hun wijn, het is hier een traditie. Er zijn dan ook 210 cellars, maar slecht 12 grote Bodegas die in grotere hoeveelheden wijn produceren en verkopen. Heel veel kleinschalig dus over het algemeen in Priorat, maar de wijn van Trossos en Terra Dominicana zijn ook in Nederland te koop. 

We doen in Falset bij de Spar inkopen voor het diner dat we bij ons hotel zelf in de ruime keuken kunnen bereiden. Het was een lange rit maar we denken dat we ons hier morgen absoluut niet zullen vervelen. De omgeving is geweldig mooi en we hopen morgen weer speciale wijntje te mogen proeven.