16 September 2019

Wakker wordend en hopend op een zonnetje zien we dat het net nog geregend heeft en bewolkt is. We gaan op ons gemak ontbijten en zien de lucht opklaren. Gelukkig maar, we hebben genoeg regen gehad en vinden dat we nu wel een zonnetje verdienen. Langzaam trekt de meeste bewolking weg en piept de zon tevoorschijn. Blijer kan je ons niet maken.

We gaan op weg om Rioja Alta en Rioja Alavesa te ontdekken.De hele regio staat vol met Bodegas de een nog mooier dan de ander. Rioja is vooral bekend om de Tempranillo druif, die gebruikt wordt voor o.a. de wijnen crianza, Reserve en Gran Reserva. Bij veel Bodegas kan je alleen terecht op afspraak. We rijden richting Haro onderdeel van Rioja Alta. De Ebro rivier OS de leidraad in de Rioja wijnregio en scheidt Baskenland van Rioja. Ons Hotel Viura bevindt zich in Baskenland het dorp heet Villabuena de Alava in het Spaans en in het Baskisch Eskuernaga.Het valt onder de wijnregio Rioja Alavesa. Alleen al in ons piepkleine dorp zijn 13 Bodegas gevestigd.

Onze eerste stop is in Briones bij Bodega Vivanco. De opzet van de Bodega en de omgeving is werkelijk geweldig. Maar het museum en de Bodega zijn dicht. Niet getreurd, het is nog vroeg en we vermaken ons met het prachtige uitzicht en de uitleg van allerlei druivenrassen in de tuin van de bodega.

We rijden door naar Haro waar we bij een supermarkt brood kopen en waar de Iberico ham van het been afgesneden wordt voor ons. Wat een luxe zeg. We rijden naar Bodega Muga, waar we eerst in een klein parkje picknicken. De ham is echt SUPER lekker. Bij Bodega Muga is het heel gezellig. We kiezen 4 rode wijntjes uit waar we een klein beetje per soort van in laten schenken. Op een rij kunnen we via de onderzetters lezen hoe de wijn is gemaakt en kunnen we heel goed de verschillen zien, ruiken en proeven. Erg leuk gedaan. Het personeel heeft veel aandacht voor de wijnproevers en zijn erg vriendelijk. We nemen een Reserve Selleccion especial 2014 en een heel speciale wijn Prado Enea 2011 mee voor thuis.

Op mijn favoriete website Winefolly;https://winefolly.com/review/the-seven-valleys-of-rioja/ had ik informatie gevonden over de regio en de 7 valleien die gekenmerkt worden door rivieren die allemaal een zijtak van de Ebro rivier zijn. Het lukt ons om drie valleien te vinden en te bewonderen: Oja Valley, Najerilla Valley en
Iregua Valley Het landschap is hier echt indrukkend en heel afwisselend, we genieten met volle teugen van ons gekneuter.

Via Logrono en Laguardia rijden we uiteindelijk terug naar Villabuena de Alava. Daar maken we ook nog even een wandeling in stille dorpje komen we af en toe een oudje tegen of de geur van wijn. We dineren bij de Bistro van Hotel Viura en ronden een heel fijne dag af.