5 September

Het wordt weer een mooie zonnige dag, het is hier rond de dertig graden. Het is een onverwachte nazomer voor ons, echt geweldig.

Vandaag starten we met een bezoekje aan Alba omdat er een markt is allemaal waar uit Alba. We hebben gisterenavond zoveel lekkere bijzondere dingen gezien en willen vanavond ‘lokaal Alba’ koken. Piemonte en Alba zijn niet alleen bekend van de wijntjes. Het gebied heeft ook enorm veel Hazelnoot bomen. Onder andere Ferrero Rogier chocolade en de hazelnootpasta vinden in Alba hun herkomst. Daarnaast staat Alba bekend om de truffels. In Italië worden tiental soorten truffels verzameld, waaronder de meest kostbare Tuber magnatum Pico, een witte truffel van Alba of Acqualagna die altijd tot de top heeft behoord, zowel op tafel als prijstechnisch. Elk jaar is er in oktober en november een beurs (Fiera del Tartufo) in de stad die veel internationale bezoekers trekt.

We hebben wat te doen dus en gaan op pad. De winkel met de locale Mozarella ‘Le Bufale di Cunceo van Moris’ is helaas dicht dat beloofd niet veel goeds. We wandelen door kopen voor thuis olie met zwarte truffle, olie met witte truffel en balsamico met truffel. Voor het diner vandaag kopen we een stukje zwarte truffel, waarvan de verkoper adviseert dat we de dunne reepjes even moeten aanbakken in een beetje boter. Dan komen we ineens langs een winkel met super verse pasta. We moeten eventjes in de rij, maar dan heb je ook wel wat! Op de terugweg in een winkeltje komen we toch nog de gewenste mozzarella tegen, we hebben dus geluk. Bij het bakkertje kopen we een focaccia met olijfjes en later vandaag halen we nog sla met tomaat om het diner compleet te maken.

We lunchen in ons appartement en gaan vervolgens op pad. We willen vandaag het kasteel Serralunga d’Alba bezoeken en wijn proeven bij Cantina Cordero Montezemolo. We rijden als eerste naar Cantina Cordero Montezemolo en die is zoals verwacht helaas dicht, en het ziet er ook niet naar uit dat die wellicht om 14.00 uur open gaat zoals vermeld op de website. Wel komen we hier het beroemde 150 jarig boompje tegen dat ontzettend fotogenieke is … en de omgeving is uiteraard magnifiek, goed voor een korte wandeling dus. We rijden door naar het kasteel Serralunga d’Alba waar we nog een entreekaartje kunnen scoren en aan mogen sluiten bij een Italiaanse guided toer. We krijgen een papiertje met de uitleg in het Engels. Zoals de meeste kastelen zijn ze aan de buitenkant veel mooier dan aan de binnenkant, maar we vonden de toer wel erg leuk.

We rijden richting Asti maar zien het fraaie landschap verdwijnen en hebben ineens niet meer zo’n goed gevoel bij het plan om in Asti een winery te gaan zoeken. We draaien om en rijden weer terug naar Alba en kunnen om 17.00 uur nog aanschuiven voor een proeverij bij de prachtige winery Ceretto. We proeven 4 wijntjes en genieten wederom van het geweldige uitzicht over Alba. Daarna rijden we terug naar ons appartement, parkeren de auto en wandelen nog even snel naar het centrum om Hazelnoten en Hazelnootpasta te kopen voor de kids en JW…. De winkels sluiten om 19.30 uur dus we moeten opschieten.

Het diner was zeer geslaagd, ook daar hebben we van genoten!

5 september 2020