10 September

We gaan vandaag op pad om de watervallen ‘Cascata delle Marmore’, en de stadjes Spoleto en Assisi te bewonderen.

De 165 meter hoge Waterval van Marmore is een kunstmatige waterval vlakbij Terni en ligt aan het einde van de rivier Velino. De aanleg van de waterval in 271 voor Christus is uitgevoerd door de Romeinen, het zorgde ervoor dat het verloop van de Velino werd veranderd. Dat was nodig omdat de rivier Velino in de streek Sabina regelmatig overstromingen en voor malaria veroorzaakte. De waterval is niet alleen een van de hoogste watervallen van Italië, maar ook de hoogste door mensen gerealiseerde waterval ter wereld. Een bijzonder uitzichtspunt is het Balkon der Verliefden. Bizar maar de waterval functioneert niet continu, die wordt gek genoeg twee- tot driemaal per dag aangezet…. De door de waterval opgewekte energie wordt onder andere gebruikt door de industrie van Terni.

Het is ruim een uur rijden naar ‘Cascata delle Marmore’, onderweg passeren een aantal auto’s van de wielerploegen waarvan JW zich afvraagt waar zij vandaag wielrennen. Rond 10.15 uur komen we aan bij de watervallen. Er zijn 4 routes. Als we binnen lopen hebben we spijt dat we geen regencape hebben gekocht bij de kaartjes kassa, want die is echt wel nodig. Gelukkig kunnen we die alsnog kopen, maar dan wel twee x zo duur…

We kiezen voor de route omhoog naar het Balkon der Verliefden. Het duurt ongeveer 40 minuten om via trappen bovenaan de watervallen te komen. Boven gekomen vonden we de wandeling omhoog eigenlijk niet echt relaxed. Buiten de lichamelijke inspanning wat niet zo erg is, moet je continu opletten waar je loopt. Als we de watervallen boven bewonderd hebben gaan we weer naar beneden. Beneden aangekomen constateren we dat die route veel mooier is. We gaan dus nog even los met de camera. Ook al klinkt het gek dat de watervallen gewoon aan en uit gezet kunnen worden en door mensen gemaakt is, neemt het niet weg dat de watervallen wel heel erg mooi zijn.

Als we klaar zijn met de watervallen, wandelen we terug naar de auto. Gepaard met een heleboel kabaal raasden ineens de wielrenners langs ons!!! Echt geweldig, wel jammer dat we dat niet wisten en daar niet op voorbereid waren. Het gaat altijd zo snel, voordat je het in de gaten hebt zijn ze al voorbij, ze fietsen echt heel hard. JW vindt ‘als troost’…. een door een van de renners weggegooide bidon van de Bora ploeg.

We rijden weer terug richting het noorden en bezoeken Spoleto. Echt een heel bijzondere stad. Je kan er gemakkelijk de auto parkeren in de voorziene parkings en van daaruit kan je met enorme roltrappen naar het hoger gedeelte van de stad. Het is een schitterende stad, met een prachtig historisch centrum. De binnenstad wordt gekenmerkt door stijl omhooglopende steegjes en mooie knusse binnenplaatsjes. We bezoeken als eerste de Rocca Albernoz. Het is een groot kasteel buiten het centrum van Spoleto. Het is op aandringen van de paus gebouwd toen deze op het punt stond uit Avignon terug te keren naar Rome. Het deed een tijdlang dienst als gevangenis en huisvestigt tegenwoordig een museum waarin de geschiedenis van de stad belicht wordt. Vanaf het kasteel hebben we goed zicht op Ponte delle Torri. Deze brug die ook als aquaduct dienst deed, is een spectaculaire bezienswaardigheid. Vervolgens gaan we met een paar roltrappen naar beneden naar de Duomo ‘Santa Maria Assunta’. De Kathedraal van Spoleto is in de 12e eeuw op de ruïnes van twee eerdere kerken gebouwd. De beroemde schilder Filippo Lippi, die ook een aantal kunstwerken aan de Duomo bijgedragen heeft ligt hier begraven. Voordat we het in de gaten hebben zijn we naar beneden gewandeld en hebben we toch wel eea gemist aan de stad. Maar goed we hebben geen energie meer om opnieuw omhoog te gaan en zijn tevreden met wat we gezien hebben van de geweldige stad.

Als laatste gaan we vandaag naar Assisi. Assisi is een bekende bedevaartsplaats. Het is ook een geweldig mooie heuvelachtige stad met smalle straatjes en pittoreske winkeltjes. De belangrijkste toeristische attractive van Assisi is de Sint Franciscusbasiliek. Deze kerk werd in de 13e eeuw gebouwd op het graf van de heilige Franciscus. Heel bijzonder en iets wat wij nog nooit hebben gezien is er een benedenkerk en een bovenkerk. Dus twee kerken boven op elkaar. Tijdens de aardbeving van 1997 werden de stad en de basiliek zwaar beschadigd en zijn sindsdien gerestaureerd; de fresco’s van o.a. Gioto di Bondone waren in zo’n 300.000 stukjes van de muren gevallen. Het is echt een heel bijzondere basiliek en een prachtige stad.

Het was een lange maar erg leuke dag, voldaan gaan we terug voor toch nog een nachtje doorbrengen in het ‘spookdorp’.

10 september 2020