8 September

We hebben nog een dagje in de Montalcino regio, en nog steeds geen tour en casting gedaan van de Brunello Montalcino. Veel wijnhuizen doen wel aan tours en casting maar willen dat je een email stuurt en dan reserveert. Waar we er eerst niet aan wilden hebben we die route nu toch maar bewandeld.

In afwachting van het antwoord op de mailtjes die gisterenavond zijn verstuurd voor de tasting besluiten we vandaag naar de kust te rijden. We hebben ons oog laten vallen op een schiereiland waar je met de auto gewoon heen kan rijden.

We vertrekken rond 10.00 uur richting Orbetello, het ligt in het zuiden van Toscane aan de kust zo’n 43 km onder Grosseto. Het is 1.15 uur rijden dus dat valt mee. Wanneer we arriveren staat de temperatuur op 31 graden, het is best wel warm. We wandelen het stadje door en komen aan bij het water. Een dijk verbindt de stad met het schiereiland Agentario en verdeelt de lagune in twee delen: de Laguna di Levante en Laguna di Ponente.Het belangrijkste bouwwerk in het centrum is de kathedraal Santa Maria Assunta uit 1375. Het is echt een gezellige plaats om te bezoeken. Nabij de stad staat in de lagune de Molino Spagnolo. Dit is de laatst overgeblevene van de negen molens die de Sienezen in de lagune bouwden. Als we de auto weer opgehaald hebben rijden we er langs en kunnen we eenvoudig stoppen om er een fraai plaatje van te schieten. We rijden naar het schiereiland wat tot onze verbazing hoge bergen heeft en flink bebost is. Vervolgens nemen de we de dijk er naast om terug te rijden en daar een strandje op te zoeken voor een picknick. Dat lukt uiteindelijk wel maar het is wel even zoeken naar een stukje strand wat publiekelijk toegankelijk is. Het uitzicht is heel erg fraai en het geluid van de zee klinkt als muziek in de oren !!

Om 16.00 uur hebben we een winetasting op het programma staan. Teut Fanti heeft adequaat en positief op onze email gereageerd dus dat is top. We rijden op ons gemak weer terug richting Montalcino. Maar zien onderweg toch nog een plekje wat wellicht een bezoek waard is. We komen aan in Talamone en inderdaad is ook dit dorpje geweldig mooi en biedt het magnifiek uitzicht op de prachtig blauwe zee. JW heeft zijn huisje aan de kust al uitgezocht…..

We arriveren rond 15.45 uur bij Tenuta Fanti en worden al verwacht. Twee dames leiden ons rond vertellen alles over de wijngaarden en de gebieden die zij hebben met olijfbomen. Het proces wordt uitgelegd en we kunnen kijken waar de productie plaatsvindt. Gisteren zijn de eerste witte druiven geplukt. Het oogstseizoen gaat hier dus langzaam starten. Na de tour worden we naar een prachtige ruimte gebracht waar de glazen en de olijfolie al op ons wachten. We mogen 1 witte wijn, 1 rosƩ en 4 rode wijnen proeven. Alles wordt uitgebreid uitgelegd en men neemt alle tijd om ons te laten genieten van de tasting. De dames zijn echt super attent. Het was echt een geweldige ervaring. Na de tour en tasting wandelen we nog een keer Montalcino rond. Daarna rijden we terug naar Castel Brunelo om ons diner te bereiden.

Na het eten lopen we nog een keer ons avondrondje door ons dorp Sant Angelo in Collie en bewonderen voor de laatste keer de prachtige sterrenhemel. We hebben heel erg genoten van dit deel van onze reis.

Voor een bezoek aan Tenuta Fanti zie de website > http://www.tenutafanti.it

8 september 2020