4 September

We hebben vandaag weer een lange reisdag. Het is 5.40 uur rijden naar Alba in ItaliĆ«. We gaan daar de Piemonte wijnregio onveilig maken…. We kiezen voor de tolweg, dat rijdt lekker door met vaak 130 km per uur, maar dat wordt ondertussen wel een dure aangelegenheid. We genieten van het bergachtige landschap, rijdend door de Alpen bedenken we hoe we onszelf straks kunnen belonen na deze lange rit.

De regio Piemonte is een Italiaanse regio in het Noordwesten van Italie. De naam Piemonte betekent letterlijk ā€˜aan de voet van de bergenā€™ dat heeft te maken met de ligging aan de zuidkant van de Alpen. Met als hoofdstad Turijn, is de regio een van de belangrijkste wijncentra ter wereld. De bekende wijnplaatsen Alba en Asti vormen het centrum van de wijnindustrie in de regio. Met de bekende Barolo en Barbaresco als aanvoerders van maar liefst 18 DOCG en 41 DOC wijnen. Hoewel Piemonte als omvang het vijfde wijngebied is van ItaliĆ«, behoort het qua kwaliteit tot de absolute top.

Als we Turijn naderen besluiten we niet direct door te rijden naar Alba maar eerst La Morra en Barolo te bezoeken. We zetten de navigatie op de Panoramische uitkijk La Morra. Als we het uitkijkpunt naderen worden we echt super enthousiast, WOW wat een uitzicht en wat enorm veel wijngaarden!

La Morra is een klein plaatsje in de heuvelachtige landstreek de Langhe, in de regio Piemonte. La Morra is vooral bekend door zijn ideale ligging op de top van een heuvel, het was een strategische keuze tijdens de stichting van het dorpje in de middeleeuwen door de heersende familie Falletti. Het kasteel van de Fallettiā€™s werd in de zestiende eeuw verwoest door de Fransen. Op de ruĆÆnes werd begin achttiende eeuw de klokkentoren en het Piazza Castello zijn prachtige uitzicht over de omliggende wijngaarden gebouwd. We wandelen het gezellige plaatsje door en besluiten door te rijden naar Barolo wat 5 km verderop ligt.

Aangekomen in Barolo gaan we eerst op zoek naar het WimU museum (wijnmuseum) we kunnen nog naar binnen het is tot 19.00 uur open. Het gebouw zelf is prachtig, maar het museum vonden wij teleurstellend. Barolo is ook echt een pittoresk dorpje met een geweldig uitzicht. Onderweg naar het museum hadden we al winery Borgogno gezien en we hebben geluk want we mogen komen proeven. Hoewel ItaliĆ« veel bijzondere wijnen kent, steekt de Barolo er met kop en schouders bovenuit. Hij wordt niet voor niets ā€˜koning van de wijnen en wijn van koningenā€™ genoemd. Barolo wordt alleen gemaakt van de Nebbiolo-druif. Een Barolo moet iets langer dan drie jaar rijpen, waarvan anderhalf jaar in houten vaten. Onze wijnproeverij is een interessante 4 verschillende Barolo’s! De eerste een blend van Nebbiolo druiven van verschillende wijngebedjes uit Barolo maar en van het eigen wijnhuis. De andere 3 zijn allemaal van een ander stukje grond met de daarbij behorende bodemstructuur die voor een heel groot deel bepalend voor de smaak van de wijn is. Alle 4 waren ze echt heerlijk Barolo is echt een favoriete van ons. En, nog belangrijker we proeven de verschillende echt !!

Na het bezoeken van deze geweldige plaatsjes rijden we naar Alba 13 km verderop. We check in bij Hotel Calissano, we hebben een appartement en al eten bij ons om zelf te koken. Het is rustig in het hotel. Het appartement is keurig netjes en van alle gemakken voorzien,

Na het eten verkennen we het centrum van Alba, he heerlijk wederom zo’n gezellig en mooie plaats.

4 september 2020