11 September

Voordat we onze reis vervolgen richting de oostkust bezoeken we eerst een Olijfmakerij, Frontoio Luigi Tega in Foligno. Op de gok rijden we er naar toe. Daar aangekomen zijn de mensen heel druk aan het werk, maar wordt door de zoon wel uitgebreid tijd voor ons gemaakt om de verschillende olijfolies aan ons uit te leggen en ons die te laten proeven. Hij is heel trots op hun product en laat ook zien dat zij een aantal keer een prijs gewonnen hebben. We kopen olijfolie en laten hem weer aan het werk gaan… Zo leuk dat ze even tijd genomen hebben voor ons en hun enthousiasme. De meeste olijfolie is verkocht, vanaf oktober wordt er geoogst en is er weer nieuwe olijfolie. Bij het lokale bakkertje Forno San Martino kopen we vers brood voor de lunch en heerlijke zoetjes…. We zijn er klaar voor en verlaten de regio Umbrie en gaan naar de regio Le Marche.

De route door de bergen start met heel veel tunnels, echt kilometers lang het schiet wel enorm op. De route langs de kust is heel fraai we zien heel veel gezellige badplaatjes en heel veel strandbedjes waarvan er wel heel veel leeg zijn. We stoppen bij Monte Conero voor een korte wandeling met uitzicht op zee en lunchen ietjes later op een paar stenen aan het strand.

Rond 14.30 uur komen we aan bij wijnhuis Cantina Moroder in Ancona waar we op de gok heen reden, ook daar wordt uitgebreid de tijd voor ons genomen en mogen we zelfs wijn proeven. In Le Marche draait heb voor wit om de Vedecchio druif. Rood DOGC maakt Cantina Moroder van de 100% Montepulcianodruif. We kopen een paar mooie wijntjes Dorico Conero RISERVA D.O.C.G. van 100% Montepulciano en krijgen vervolgens onverwacht ook nog een kijkje in de kelder en hun eigen ‘archief’. Het is zo interessant te zien, ze hebben van alles wat ze in het verleden geproduceerd hebben een aparte ruimte ingericht ter lering van het bedrijf zelf. Echt gaaf dat mensen met zoveel passie hun werk uit kunnen oefenen.

We gaan door naar Senigallia waar morgen de wielrenners eindigen, het was ook de plek waar we in juni zouden overnachten en waar ze nu in september geen plek meer voor ons hadden dit weekend. We wandelen langs het strand en genieten er enorm van. Vervolgens rijden we door naar waar we de komende twee nachten verblijven. Il Pignocco Country House ligt boven op een bergje en biedt geweldig uitzicht over Pesaro en de zee. Pesaro is de meest noordelijke stad van Le Marche.

‘s avond rijden we naar de kust van Pesaro en staan we verbaasd over de drukte. Het is 15 minuten rijden naar de kust en het kostte ons een half uur om een parkeerplek te vinden. Als dat eenmaal gelukt is, krijgen we nog eventje wat lichaamsbeweging door onze avondwandeling over de boulevard onder genot van een ijsje.

11 september 2020