14 September

Ondanks we gisteren Milaan voorbij gereden zijn, besluiten we toch terug te rijden vanuit Como naar Milaan om de stad te bezoeken. Het is slechts een uur rjden vanuit Como.

We parkeren de auto 1,5 km vanaf de Duomo en wandelen richting Piazza Duomo. Toen we hier waren in 2007 stond de Duomo volop in de steigers, we zijn benieuwd hoe die er vandaag de dag uitziet. Online een kaartje reserveren hebben we afgebroken simpelweg om het feit dat je werkelijk echt al je gegevens in moet vullen. Dat vinden we echt onnodig, voor een bezoek aan een Kathedraal. Aangekomen bij de Duomo is het werkeljk ontzettend rustig, het kost ons inclusief temperatuur meten slechts ruim 5 minuten om toegangkaartjes te verkrijgen. We horen van de kassamedewerker dat er normaal gesproken op een maandagochtend rond dit tijdstip al een wachtrij van een uur staat !

De Duomo van Milaan bevindt zich in het hartje van Milaan. Het is een van de grootste rooms-katholieke kathedralen in de wereld en zelfs de grootste van Italiƫ! Het is een meesterwerk van gotische kunst. Bisschop Antonio da Saluzzo gaf in 1386 opdracht voor de bouw van de kathedraal. De bouw van de Duomo nam 600 jaar in beslag. Het project werd afwisselend geleid door Italiaanse, Franse en Duitse bouwmeesters die allemaal een andere kijk hadden op de bouw van de Duomo. Dit leverde veel vertraging op en vaak vielen de werkzaamheden stil. Een paradijs van beelden begeeft zich onder de voeten van de Madonna. Heiligen, martelaren, maagden en kinderen. Zelfs Napoleon is afgebeeld op een van de 3400 beelden die de Duomo rijk is. We gaan met de lift een stuk naar boven en lopen de rest naar tot aan het dak. Het is werkelijk magnifiek dat dit kan en wat een uitzicht heb je hier zeg zowel op alle details van de Kathedraal maar ook over Milaan.
Vervolgens lopen we via de smalle maar makkelijke trappetjes naar beneden en bewonderen de Duomo ook van binnen. De Duomo is werkelijk heel groot en super mooi.

De rest van de middag wandelen we op ons gemak rond door Milaan, herkenningspunten zoekend van 2007 en lunchen we in hetzelfde straatje als we regelmatig gedaan hebben in 2007ā€¦ Het is echt heel rustig in Milaan, wat wij overigens helemaal niet erg vinden. We hebben zo alle ruimte om volop te genieten.
In een uur rijden we weer terug naar Como. We zijn echt blij dat we ondanks de twijfel door Corono, toch hebben besloten Milaan en met name de Duomo vandaag te bezoeken.

14 september 2020