6 September

Vandaag hebben we weer een lange reisdag van Alba naar Montalcino, oftewel een appartement daar in de buurt bij Castel Brunelo gelegen in een heel klein dorpje SANT’ANGELO IN COLLE. Montalcino is een middeleeuwse heuveltop in het hart van Toscane.

De omgeving staat in het teken van de Brunello di Montalcino. Het is een rode wijn die in 1980 de status van DOCG kreeg. De productiezone is beperkt tot Toscane. De Brunello di Montalcino is samen met Barolo, Barbaresco en Franciacorta de meest gewaardeerde en duurstbetaalde Italiaanse wijn. Een fles van een goed jaar kan honderden euro’s kosten.

Een Brunello heeft een verplichte rijping van 4 jaar en een Brunello Riserva 5 jaar, waarvan 2 jaar op hout. Een Brunello is gemiddeld na 10 jaar op dronk en is dan nog enkele jaren te bewaren. Dat kan zelfs enkele tientallen jaren zijn, maar dat is afhankelijk van factoren zoals lagering, jaargang en wijnhuis. De gebruikte druif bij de Brunello di Montalcino is de Brunellodruif, een kloon van de in Chianti veel gebruikte Sangiovesedruif. Naast de Brunello worden in Montalcino ook de Rosso, een zoete Moscadello di Montalcino en de Sant’Antimo geproduceerd.

We kiezen voor onze trip vandaag de route langs de kust, maar die valt eigenlijk heel erg tegen. Veel bomen langs de weg dus weinig te zien en heel, heel veel tunneltjes. Het landschap is nog steeds bergachtig maar de Toscane regio is beduidend droger.

Bij Florance kiezen we door te rijden via de SS223 iets meer het binnenland in naar beneden, wellicht dat we nog iets zien van de Chianti wijnregio bij Siena. Die route was wel beter maar nog steeds heel veel bomen waardoor buiten de bergachtige omgeving en af en toe een wijngaard niet veel te zien was. We stoppen bij Montalcino en wandelen daar rond. Het is er best druk voor een late zondagmiddag. Het uitzicht is er geweldig, het mooie centrum is veel kleiner dan verwacht. Er zijn met name veel enotecaā€™s, het is er vrij commercieel en vooral gericht op het verkopen van flesjes wijn…

Rond 18.00 uur checken we in bij Castel Brunello. Ook hier kunnen we uitgebreid genieten van een magnifiek uitzicht. Echt heel erg fraai, je raakt niet uitgekeken.

Na het eten wandelen we naar het nabij gelegen dorpje. Dat is wel heel bijzonder, het is niet eenvoudig toegankelijk, keurig onderhouden en uitgestorven, op een pleintje met twee restaurantjes naā€¦ Dit is wel eventjes wennen na het super gezellige Alba.

6 september 2020