2 September 2020

We zijn vandaag vertrokken om met de auto te gaan genieten van een reis door Frankrijk en Italie.

Onze eerste stop is in Frankrijk, Nancy. Na een vlotte rit arriveren we daar tegen 16.00 uur. We hebben een suite geboekt midden in het centrum van Nancy bij Maison dā€™Hote de Myon en gaan na het inchecken al snel op pad om Nancy te verkennen.

We hebben geluk want het is erg mooi weer, we wandelen op ons gemak rond en bewonderen de prachtige gebouwen in het centrum. Het is heel erg gezellig ondanks de corona regels (mondkapje op in het centrum), dat is goed te doen.

Nancy is de bakermat van de Franse art nouveau. Het is nog steeds het boegbeeld van deze kunststroming, ook wel jugendstil genoemd. Die vind je terug onder andere in het centrum bij meerdere gebouwen maar ook vooral aan het schitterende plein Place Stanislas. Met zijn classicistische gebouwen uit de 18e eeuw, smeedijzeren hekwerken die met bladgoud zijn versierd en triomfboog met barok- en rococo-elementen is de Place Stanislas het embleem van de vroegere hoofdstad van de hertogen van Lotharingen. Je kijkt werkelijk je ogen uit, heel bijzonder.

Aan het centrum grensend ligt een mooi park ‘Parc de la PĆ©piniĆØre’ waar we ook genietend van de gemoedelijke sfeer heerlijk rond wandelen, er is zelfs een mini dierentuintje met o.s. kleine aapjes. Daarna strijken we neer bij een cafĆ©terrasje aan het prachtige Place Stanislas voor een glas wijn.

In Nancy is het moeilijk om de verleiding van zoete lekkernijen te weerstaan, want die horen nu eenmaal bij de geschiedenis en het erfgoed van de stad. De puur ambachtelijke banketbakkers en confiseurs hebben het keurmerk ā€˜Nancy Passions sucrĆ©esā€™. Hun specialiteiten zijn onder andere: de bergamot van Nancy, een goudgeel snoepje dat zijn speciale smaak aan de bergamotolie dankt; de ā€˜baba au vin de Tokajiā€™, een gebakje gedrenkt in de tokaj-wijn waar koning Stanislas dol op was. En de beroemde macarons van de Soeurs Macaron, die al sinds de Franse Revolutie worden gemaakt. Als we terug lopen naar ons onderkomen om te gaan eten, zien we weer heerlijke taartjes dit keer bij Aux Merveilleux de Fred, die kunnen we gewoonweg echt niet laten staan. Het zijn een soort schuimgebakjes, we kiezen vier kleintjes uit als toetjeā€¦.

Na het eten wandelen we opnieuw naar het centrum en gaan op zoek naar de snoepwinkel Confiserie LefĆ©vre-Lemoine, die er uit zou zien als een museum. Hun Bergamottes de Nancy komen voor in de hitfilm AmĆ©lie, helaas is die al dicht. We sukkelen gewoon weer gezellig door naar het plein. De gevels van Place Stanislas zijn sprookjesachtig verlicht, waardoor het plein nog meer sfeer krijgt. De ‘Place Stanā€™ is dan ook een gezellig trefpunt waar locals en toeristen graag iets komen drinken. Bizar genoeg worden de corona maatregelen wat minder strikt toegepast als er aan het terras een drankje wordt gedronken of gewoon staand midden op straatā€¦. Maar goed, dat blijft toch een complex verhaal.

Nancy heeft voldaan aan onze verwachtingen, we hebben echt genoten van onze eerste vakantie dag. Het is een prachtige stad en zeker de moeite van een bezoek waard.

2 september 2020