3 september

We rijden vandaag door naar Beaune, eerst via de tolweg naar Dijon en daar vandaan volgen we de Route des Grands Crus in de Côte d’Or. De wijnroute loopt door het meest prestigieuze deel van de Bourgondische wijngaarden. Er zijn 38 pittoreske wijndorpen van de Côte de Nuits en Côte de Beaune, die zich bevinden tussen Dijon en Santenay, over een lengte van 60 km. Het eerste deel van de route rijden we via de D974. Op deze prestigieuze Côte de Nuits regeren de grootste rode wijnen van de wereld waarvan 24 van de 33 grands crus.

We rijden langs Chateau de Marsannay, en die herinner ik me nog van de Hospice in Straatsburg waar we toen een wijntje van gekocht hebben die erg lekker was. Ik verbaasde mij toen dat de wijn een Pinot Noir was, want normaal gesproken vinden wij die helemaal niet lekker. We kunnen met een toer mee om 14.00 uur, maar zolang willen we niet wachten. We kiezen voor een prive proeverij van drie wijntjes en krijgen uitgebreid uitleg over de wijn en de omgeving waar de druif vandaan komt. Het was erg leuk, we kopen twee wijntjes en vervolgen onze route.

In Bourgondië doen met name de druiven Chardonnay en Pinot Noir het erg goed, langs de hele weg treffen we een harmonieus en charmant landschap. Zachte bochten, in percelen gerangschikte wijngaarden waarvan sommigen zijn omringd door droge stenen muren, door een rivier of een haag. Dit zijn de ‘Clos’ waarvan de ingang soms versierd is met majestueuze hekwerken of portieken. Sommige percelen hebben ook nog kleine kalkstenen constructies, dit zijn de zgn. “Cabotes” waar men vroeger het gereedschap bewaarde of waar de wijnboer uit kon rusten en zijn maaltijd kon nuttigen.

Onderweg stoppen we regelmatig om te genieten van het uitzicht, maar ook om de werkzaamheden van het plukken van de druiven te bewonderen. Het is best zwaar werk.

Rond 15.30 uur rijden we Beaune binnen, op zoek naar een wijnhuis zien we de Hospice van Beaune. We parkeren de auto en bezoeken de Hospice. De Hospices de Beaune is een middeleeuwse ziekenhuisstichting, het is één van Frankrijks meest historische prestigieuze monumenten. De flamboyante gotische architectuur, de polychrome daken en een beroemde wijngaarde maken van dit museum het juweel van Bourgondië. Men noemt het ‘Het paleis voor de armen’. Het is opgericht in 1443 toen Beaune net na de 100-jarige oorlog, waar een periode van onrust en van de pest het platteland uitroeide. Voor de armen en de hardst getroffenen werd dit meesterwerk gebouwd, geïnspireerd door de meest opmerkelijke Hôtels-Dieu van Vlaanderen en van Parijs. Door de juiste harmonieuze opstelling van de gebouwen rondom de binnenplaats was het mogelijk het leven binnen de barmhartige instelling goed te organiseren. In de armenzaal onder de door het houten beschilderde gewelf van het dak, werden de zieken opgevangen, in de keuken met de enorme Gotische openhaarden werden de maaltijden bereid terwijl de apotheek met zijn wandkasten en flessen het domain was van de apotheekster.

De geëmailleerde schitterende daken zijn het symbool van Bourgondië en van haar gotische architectuur. De Hospices is ook eigenaar van een prestigieuze wijngaard waarvan de wijnen ieder jaar verkocht worden tijdens een grote veiling in november.

Na het bewonderen van de Hospice gaan we op zoek naar ons onderkomen van vandaag ‘Beaune City Suite’ gelegen in het centrum. We checken snel en eenvoudig in en wandelen weer terug naar het centrum. Daar schuiven we aan voor een wijnproeverij bij Loubet-Dewailly en proeven daar 7 wijntjes. Hammetje, worstje erbij met wat stokbrood en dat is heerlijk relaxen.

Voor het diner halen we bij de supermarkt een paar boodschappen en koken zelf pasta. Na het eten bezoeken we opnieuw het gezellige centrum, waar we verrast worden door verschillende lichtshows op de prachtige gebouwen van Beaune. Echte meesterwerkjes……. die de mooie dag van vandaag toepasselijk afronden.

TIP: Ga naar de website: https://www.ruedesvignerons.com om alle opties voor wijntours en casting in heel Frankrijk te onderzoeken.

3 september 2020