9 September

We verlaten de regio Toscane en gaan vandaag naar de regio Umbrië. Op het gebied van wijn gaat het ons hier met name om de Montefalco Sagrantino DOCG.

Via het Lago Trasimeno, rijden we naar Perugia een grote stad met een fraai historisch centrum. Onderweg stoppen we eventjes bij Lago Trasimeno. Het meer is het op drie na grootste meer van Italië en wordt omgeven door groene heuvels. Op de plek waar wij Lago Trasimeno bekijken, vertrekt een veerboot naar het eilandje Isola Maggiore.

Rond 12.30 uur arriveren we in Perugia. We wandelen door het historische centrum. Perugia is gebouwd op een 450 meter hoge rots en omringd door schitterende valleien. Via steile straatjes bereiken we het historische centrum. Het is een museumstad en heeft ook als thuisbasis de Università per Stranieri. Normaal gesproken strijken hier jaarlijks duizenden internationale studenten neer die Perugia doet bruisen, vandaag niet, het is het er heel erg rustig. Waarschijnlijk heeft dat te maken met Corona. Oorspronkelijk bestond Perugia uit twee heuveltoppen. Eén waar de kathedraal van San Lorenzo staat en de andere top was aan het andere eind waar de Giardini Carducci zijn. Ertussen lag een diep dal dat in de loop der tijden is opgehoogd. Er zijn ook veel mooie winkels, boetiekjes, terrassen, koffietentjes en restaurants.

Om 15.00 uur hebben we een tour en wijnproeven gereserveerd bij Arnaldo Caprai Enoteca in Montefalco. Zoals gezegd gaat het ons om de DOCG Sagrantino di Montefalco. Het is een appellatie voor rode wijnen binnen Umbrië. Hier is de sagrantino druif koning, aangezien de wijn geen enkel ander druivenras mag bevatten. Er gelden bovendien redelijk strenge rijpingsvereisten: de wijn moet minimaal 33 maanden rijpen, waarvan 12 in eiken vat. De wijnen zijn in hun jeugd erg tanninerijk en hebben enorm veel structuur, wat ze bij uitstek geschikt maakt voor enkele jaren veroudering. De beste wijnen zijn dan ook na 15 jaar nog perfect op dronk. De tannines zijn zelden of nooit hard of bitter.

De rondleiding was heel informatief en relaxed. De dame was echt heel enthousiast en gezellig. In het totaal waren we met 8 gasten. We kregen buiten uitleg over de wijngaard en hoe Arnaldo Caprai de Agrigento wijn min of meer op de kaart heeft gezet. Hoe zijn zoon Marco vervolgens de wijn kwalitatief enorm heeft verbeterd in samenwerking met de Universiteit. Bij het productie proces krijgen ook uitleg waarna we terug gaan naar de Enoteca om te proeven. We krijgen een witte wijn de Grecante Colli Martani Grechetto DOC, twee Montefalco Rosso’s en als kers op de taart DOCG Sagrantino di Montefalco Collepiano 2016 die vorige week na een proces van 4 jaar op de markt gekomen is. De witte wijn en Rosso’s DOC waren heel erg lekker, maar de winnaar van vandaag is toch Sagrantino di Montefalco Collepiano 2016.

Verrassend genoeg bestaat er lokale zafraan uit Umbrië, dat wisten we niet en ook hier hebben ze heerlijke olijfolie. We hebben weer genoten van een zeer mooie wijngaard en enthousiaste medewerkers die graag over hun wijnen praten en hun kennis willen delen.

We checken in rond 17.30 uur bij Castello Di Gallan Resort in Vatopima, wat een behoorlijke teleurstelling is. Het is zeer afgelegen, uitgestorven op vier andere mensen na, en de dame meldt alle faciliteiten dicht zijn!! Bizar genoeg hebben ze zeer regelmatig contact met ons gezocht omtrent het tijdstip van aankomst, het was erg netjes van ze geweest als ze de sluiting van de faciliteiten ook even gecommuniceerd hadden. Het appartement is ruim en schoon, maar heel erg donker. De beloofde Patio is er ook niet en van het geweldige uitzicht kunnen we door het zeer kleine raampje in het appartement helemaal niets zien. De dame had haast ons in te checken, zij is ook niet meegelopen naar het appartement. Het kantoor ging sluiten, ze ging dus gewoon weg. Nou daar zit je dan in een groot uitgestorven resort wat momenteel meer op een spookstad lijkt waar je door middel van camera’s in de gaten gehouden wordt…… We blijven hier dus echt geen twee nachten. Morgen gaan we weg.

9 september 2020
Overige berichten