12 September

Het is onze laatste dag in Le Marche. We bezoeken als eerste Fano. Fano is ‘la città della fortuna’, de stad van het geluk. De stad is opgedragen aan de godin van het geluk. Fano werd gesticht door de Romeinen en de Romeinse invloeden zijn op meerdere plekken te zien. Op Rome na heeft Fano de langste intacte stadsmuren die wel zeshonderd meter lang zijn. We zijn benieuwd naar de mooie stad. Wandelend door het oude centrum constateren we daar niet veel van mee te krijgen. Er is een zaterdag markt en dat maakt de stad niet aantrekkelijker. Het is erg warm, druk en heel erg rommelig. Jammer genoeg krijgen we Fano vandaag niet te zien zoals door velen beschreven wordt. Alleen de biologische markt oogt rustig. We laten Fano daarom maar voor wat het is.

We rijden door naar Urbino. Urbino werd in de vijftiende eeuw omgetoverd van een versterkt middeleeuws stadje tot een oogverblindende volmaakte stad in renaissancestijl. Die glorie heeft Urbino tot op de dag van vandaag weten te behouden, mede doordat de stad sinds de renaissance nagenoeg onveranderd bleef. Het is er werkelijk prachtig. Urbino is de geboortestad van Raffaello Sanzio, de beroemde Italiaanse schilder die vijfhonderd jaar geleden overleed. Dit jubileum wordt in Italië onder meer gevierd met een grootse tentoonstelling in de Sucuderie del Quirinale in Rome. Maar ook in Urbino is een leuke expositie met replica’s opgezet ter ere van het jubileum. We moeten wel eerst even temperaturen voordat we naar binnen mogen…. We hebben verder op ons gemak Urbino doorgewandeld en de stad uitgebreid kunnen bewonderen.

Vanuit Urbino rijden we naar Parco Naturale Monte San Bartolo. We volgen een deel van de Panoramische route en genieten onder andere van de kustlijn met geweldig uitzicht over de Adriatische Zee. We zien zelfs een winery zo dicht bij zee, maar die gaat pas om 18.30 uur open….

Uiteindelijk arriveren we bij Gabicce Mare, waar we met veel pijn en moeite een parkeerplek vinden. We wandelen naar het strand om daar lekker twee uurtjes te relaxen op een ligbedje bij Luigi 21.

Rond 18.30 uur zijn we weer terug bij Il Pignocco Country House en koken daar zelf een heerlijk maaltje. Het was een erg leuk rondje door Le Marche.

12 september 2020