7 September

We blijven nog twee nachten bij Castel Brunello en hebben voor vandaag een route gepland rondom de graanregio van Toscane, de ‘Val d’Orcia Siena Toscane’. We vertrekken rond 10 uur met de inhoud van het ontbijt, mee als lunch.

Onze route loopt via Montalcino naar Pienza, dan door naar Montepulcino via Monticchiello als laatste naar Bagno Vignoni. Onderweg hopen we wijn te proeven bij een wijnhuis en idealiter ook regionale olijfolie. De Val dā€™Orcia ten zuiden van Siena is een prachtig stukje Toscane. De vallei van de Orcia is vernoemd naar de rivier die er stroomt.

We bezoeken als eerste het geweldig mooie Pienza. Pienza ligt in het hart van de Val d’Orcia, het werd herbouwd in de 15e eeuw door Bernardo Rossellino naar de wens van Enea Silvio Piccolomini die een ‘ideale stad’ van de renaissance wilde creĆ«ren. De belangrijkste monumenten zijn de Kathedraal, de Palazzo Comunale, het Piccolomini paleis en het Borgia paleis. De gezellige lokale winkeltjes verkopen met name de lokale specialiteit Pecorino, uiteraard kopen wij een stukje aangezien we nieuwsgierig zijn hoe het proeft. Daarnaast kopen we ook lekkere pasta voor het diner vanavond. De oude dame benadrukt tegen JW dat hij goed de beschrijving op de achterkant moet volgen.

We rijden door naar Montepulciano, onderweg komen we lang Cappella Madonna di Vitaleta. Het is hier een drukte van belang, waarom weten we eerlijk gezegd niet. We schieten een paar fotootjes en gaan weer door. Montepulciano is een van de hoogstgelegen plaatsen van Toscane, het stadje is echt heel gezellig. Het is wel een flinke klim over kinderkopjes. De uitzichten zijn echt geweldig en maken alle effort helemaal goed. Montepulciano is bekend om de Vino Nobile di Montepulciano, de ā€˜edele wijn van Montepulcianoā€™. Een glaasje edele wijn proeven kan bij de enoteca, maar wij willen dat liever doen bij de Cantina zelf.

Onder weg zien we een winery langs de weg en stoppen met de vraag of er plek is voor een toer en tasting. Toevallig komt er ook net een volle bus aan, we denken dus goed te zitten. We vragen de dame of we een tour en/of winetasting kunnen doen, de dame gaf ons op een redelijk botte manier te verstaan dat ze zeker nog een week volledig volgeboekt zijn en geen groepen mag mengen. We mochten uiteraard wel wijnkopen in de shop……… Niet gedaan dus, geen tasting > geen wijn kopen !!

We rijden door naar Bagno Vignoni dat ligt aan de voet van de Monte Amiata. Het is een uitgedoofde vulkaan die echter nog wel het thermaal water van de omringende warmwaterbronnen verwarmt. Met 1732 hoogte is deze berg een waar herkenningspunt voor het Zuid-Toscaanse landschap.Bagno Vignoni heeft ongeveer dertig inwoners Ć©n een uniek dorpsplein namelijk het Piazza dei Sorgenti ā€˜Plein van de Bronnenā€™, een rechthoekig bad uit de zestiende eeuw van 49 bij 29 meter. De natuurlijke warmwaterbron in het bad komt voort uit een vulkanische laag onder de grond op duizend meter diepte, die met haar 52 graden al sinds de Romeinse tijden de voeten van vermoeide pelgrims en reizigers heeft verwarmd. Maar ja, nu is het verboden er te baden. De overblijfselen en het plein zien er heel bijzonder en erg mooi uit.

We gaan opweg naar Castel Brunello en zoeken ondertussen helaas tevergeefs naar een winery waar we nog wijn kunnen proeven. Niet getreurd de route, stadjes/dorpjes en de omgeving was echt geweldig mooi.

7 september 2020