21 September 2021

Vandaag is de laatste dag voor ons in deze regio, waar we de ochtend doorbrengen in Aix-en-Provence. We starten met een bezoek aan Musee Granet, die blijkbaar uit twee verschillende locaties bestaat. We bewonderen o.a. een tijdelijke expositie uit Egypte.

Het mooie oude centrum is levendig en relaxed. Ondanks dat het best druk is voelt het heel ontspannen aan. In de oude binnenstad bevinden zich een groot aantal winkels, talloze restaurants, veel pleintjes en fonteinen. We bewonderen de kathedraal Saint-Saveur, die er van binnen best bijzonder uit ziet.

Aix-en-Provence staat ook bekend om haar authentieke Zuid-Franse markten, al wandelend door het oude centrum komen we er wel drie tegen. Tientallen kramen met groente, fruit en zelfs boeken, verse bloemen, kleding en lokale producten. We sluiten ons bezoek af met het tweede deel van het Museum waar o.a. een aantal werken van Picasso en Van Gogh hangen.

We volgen iedere dag het Franse weerbericht en schijnen echt geluk te hebben, een heel groot deel van Frankrijk heeft last van een regenfront dat net langs de Provence trekt waar het met af en toe een donkere wolk het gelukkig droog blijft.

Er is vlakbij Cassis nog een mooie Calangue die we wel willen zien, Point Miou. De wandelroute er naar toe is relatief eenvoudig. We wandelen op ons gemak de Calanque door en genieten van het prachtige uitzicht aan het einde van de Calanque, er liggen allemaal bootjes.

We doen nog even inkopen bij een supermarkt en gaan voldaan terug naar ons appartement.

Na het diner besteden we de welverdiende aandacht aan Cassis. Uit verschillende archeologische vondsten is gebleken dat de nabije omgeving van het hedendaagse plaatsje al rond 500 voor Christus bewoond is geweest. Cassis is nu, zoals jullie waarschijnlijk wel gemerkt hebben, onder meer bekend vanwege het prachtige natuurgebied les Calanques, met prachtige rotsachtige inhammen aan de kust.

Cassis staat ook bekend als een van de allermooiste dorpjes aan de kustlijn van de Middellandse Zee. Van haar prachtige haven tot aan de mooie oude gebouwen en smalle straatjes. Wanneer je door dit plaatsje wandelt begrijp je wel waarom het volgens velen (en ons) tot de mooiste vakantiebestemmingen in de Provence behoort.

21 september 2021