16 september 2021

Vandaag rijden we door de regio die ze hier de Luberon noemen. Vanuit het plaatsje Moustiers Sainte Marie waar we afgelopen nacht hebben geslapen met als eindbestemming voor vandaag Malaucene in de Vaucluse, vlak bij de bekende Mont Ventoux.

We starten uiteraard met een bezoek aan de plaatselijke bakker waar we vers stokbrood en croissantjes halen voor onderweg. Eerst maken we nog een paar fotos van Moustiers Sainte Marie op afstand en dan gaan we op pad.

We rijden als gezegd dus door de Luberon en deze regio staat bekend om de enorme lavendel velden. En al snel zien we deze inderdaad liggen. Helaas voor ons zijn de velden “leeg”, dat wil zeggen, de paarse bloemen van de lavendel zijn al geoogst en alleen de struikjes staan er nog. We kunnen ons wel voorstellen dat het werkelijk een prachtig gezicht moet zijn in de zomer als al deze lavendel in bloei staat en al de velden paars kleuren. We maken toch een paar fotootjes bij een veld waar vrij jonge aanplant toch nog een beetje paars kleurt. Blijkbaar waren deze nog te jong om te oogsten.

We rijden over een hoogvlakte en het is heerlijk rustig touren met prachtig weids uitzicht.

We zijn op weg naar “Colorado in de Provence” ofwel de voormalige oker-mijnen. De bodem is hier rijk aan oker en vroeger werd deze hier volop gewonnen om kleurstoffen van te maken. Het verbaasd ons dat deze bezienswaardigheid nauwelijks met borden aangegeven staat, maar dankzij Google maps weten we het toch te vinden. We arriveren tegen half twaalf, moeten onze “pass sanitaire”, de corona-check laten zien en 5 euro betalen en dan mogen we door. We krijgen te horen dat de langste wandelroute gesloten is als gevolg van het noodweer van gisteren … alleen de korte route is begaanbaar. Er zijn redelijk wat mensen, zelfs een paar bussen. We parkeren de auto en wandelen de blauwe route richting de oker groeve. Het is een aangename wandeling en onderweg kun je inderdaad aan de paden zien dat het hier recentelijk hard geregend heeft. Na een twintig minuten bereiken we de gekleurde rotsen en het is werkelijk prachtig. Rood, geel, oranje, in verschillende lagen, heel fraai. Het lijkt wel een stukje Amerika of Argentinië hier midden in de Provence ! Na de wandeling picknicken we bij de auto en net als we weer willen vertrekken begint het te regenen. We hebben geluk gehad !

We gaan verder. We slaan Apt over en rijden naar het dorpje Roussillon. Nu nemen de wijngaarden het langzaam over van de lavendel velden. In Roussillon regent het nog steeds een beetje, dus komen onze regenjacks weer eens van pas voor een paar minuten, maar we nemen de camera voor de zekerheid een keer niet mee. We wandelen even door het dorpje, dat erg fraai op een berg van oker gebouwd is. Leuk weetje is dat alle huizen hier geschilderd zijn met oker en dat de bewoners alleen mogen kiezen uit een vastgesteld palet aan kleuren.

Vervolgens gaan we richting Gordes. We zijn hier in de Luberon deze route aan het rijden omdat een aantal van deze dorpjes blijkbaar tot de mooiste van Frankrijk behoren. Gordes hoort hier zeker ook bij. Heel erg mooi gelegen tegen een berg. Gordes is duidelijk erg populair en voor de meer gefortuneerden. Drukker dan in andere dorpjes, zeer fraai onderhouden en veel huizen en hotels hebben een luxe uitstraling.

Wij hebben er snel genoeg van. Het is inmiddels al wat later in de middag en we hebben wel genoeg dropjes gezien. We rijden nog even langs een olijf-olie-molen die vlakbij is. Hier krijgen we nog wat uitleg over de olijven en het proces, proeven drie verschillende olijfolies (het verschil zit in het moment van oogsten) en kopen een klein blikje voor gebruik tijdens deze vakantie. We rijden het laatste stuk naar ons onderkomen voor deze nacht, onderweg kopen we lekkere spullen voor het eten bij een zeer fraaie supermarkt.

Om half zes arriveren we bij Le Clos Saint Michelle & Spa in het plaatsje Malaucene. Zoals gezegd ligt dit vlakbij de bekende berg Mont Ventoux, maar daar hebben we nu geen zin meer in. Wellicht morgen. We checken in, zetten onze koffers in de kamer en het begint heel hard te regenen ! Dus trekken we onze zwembroek aan en gaan even relaxen in de “spa”: een sauna, zwembad en bubbelbadje. Daarna regent het nog veel harder en dus gaan we in ons appartementje een wijntje drinken en lekker koken. Hopelijk is het morgen weer droog !

16 september 2021