Provence

17 September 2021

Gisterenavond en vannacht heeft het enorm geregend, vandaag worden we wakker met een in mist gehulde omgeving. Maar gelukkig zien we tijdens het ontbijt al dat de mist optrekt en we besluiten het plan voor vandaag ook gewoon te volgen.

Als eerste staat de Mont Ventoux op onze route. Het is ongeveer 30 minuten rijden vanuit Malaucene. Google geeft aan dat het erg druk is maar we gokken het er gewoon op, we zijn er nu toch. Onderweg beseffen we dat Google ook de fietsers meet, en ja daar is het zeker heel erg druk mee en die gaan niet zo snel. Er zijn zelfs wandelaars die de berg oplopen.

In Malaucene halen we brood bij de plaatselijke bakker, die het ook erg druk heeft met wielrenners. Blijkbaar is Malaucene een startpunt voor veel fietsliefhebbers die de Mont Ventoux af willen vinken van hun wensenlijstje. De route is erg fraai en het is zonnig. Halverwege rijden we door de wolken die de mist veroorzaken maar daar boven schijnt weer de zon. De temperatuur loopt op de top van de berg terug tot 11 graden en er staat behoorlijk wat wind. Maar, dat is het zeker waard. Wat een geweldig uitzicht. Er wordt vandaag blijkbaar ook iets georganiseerd door het KWF. Er zijn dus ook heel veel Nederlanders. We vinden het echt een indrukwekkende prestatie!! De beklimming vanuit Bedoin is de zwaarste door de lengte van de klim van 21,4 km en een gemiddeld stijgingspercentage van 7.5%.

We picknicken onderweg en gaan op weg naar de wijntjes. Via het andere startpunt Bedoin rijden we richting Chateauneuf- du- Pape. Vrij snel zijn we omgeven met een groot aantal Chateaus en de bijhorende wijngaarden. Er staan wijnranken zover je kan kijken. Heel erg mooi deze omgeving. Chateauneuf- du- Pape is een AOC wijngebied in de Zuidelijke Rhone Valei. De wijn heeft een geschiedenis die terug gaat naar het jaar 1334. Bronnen vermelden dat hier toen al 1.000 hectare aan wijnproductie was.
De naam Châteauneuf-du-pape dateert uit de 14e eeuw. Paus Clemens V vestigde in deze periode de pauselijke zetel in nabij gelegen Avignon.

De complexe rode wijn is wereldwijd erg geliefd en een echte aanrader. Aangekomen bij Chateauneuf-du-Pape stoppen we bij Domaine Mousset, waar we een wijn ‘Domaine de Tout Vent-Chateauneuf-du-Pape Cuvee Reservee’ proeven van 100% Grenache druif. Die vinden we echt heerlijk. We nemen twee flessen mee om te bewaren. Dat is mogelijk tot wel 20 jaar, maar dat zullen ze bij ons niet overleven want de wijn is nu al heel erg lekker.

We rijden vervolgens via de toeristische route richting Avignon. Avignon is een mooie stad gelegen in de regio Vaucluse, aan de rivier de Rhône. Het is druk maar we kunnen gelukkig in het centrum parkeren. We willen met name Palais des Papes en Point d’Avignon bewonderen. Palais des Papes is gebouwd in de 14e eeuw toen de pausen tijdelijk niet in Rome zetelden. Het paleis is door verschillende pausen gebouwd en uitgebreid en is erg indrukwekkend. Het gebouw deed dienst als paleis en fort en is erg groot. Het andere hoogtepunt Pont d’Avignon is een bijzondere brug die stamt uit de middeleeuwen en strekt zich uit over de Rhône. De brug is door de eeuwen heen langzaam vervallen, waardoor nog slechts de helft over is en de brug dus halverwege de rivier abrupt stopt. Dit zorgt voor een erg bijzonder plaatje.

We zijn inmiddels best wel moe en besluiten het hierbij te laten. Onderweg naar Arles stoppen we bij een supermarkt en doen inkopen voor het diner. Rond 17.00 uur checken we in bij La Residence Arles Centre, die zijn naam eer aan doet het ligt letterlijk echt midden in het centrum van Arles.

Na het eten verkennen we Arles. Arles is een historische stad en is de uitvalsbasis voor het verkennen van de Camargue, maar is zelf schijnbaar ook wel de moeite waard. Rond wandelend weten we nu niet of we het authentiek zullen noemen of dat er toch behoorlijk wat achterstallig onderhoud is in deze stad. Er zijn overblijfselen van Romeinse bouwwerken zoals het Amfitheater en de Obelisk en bij het Place de la République staat de bekende Kathedraal Saint-Trophime. Arles staat bekend als woonplaats van Vincent van Gogh en van Gogh heeft er dan ook vele schilderijen gemaakt.

In tegenstelling tot wat we verwacht hadden zijn alle winkeltjes vroeg dicht en zijn alleen de vele restaurantjes nog open. Op zich een gezellig centrum maar niet echt heel erg bijzonder. Ook de wandelroute langs de Rhone lijkt niet echt populair, maar we worden er wel beloond met een mooie zonsondergang.

17 september 2021