24 September 2021

Het is onze laatste vakantiedag, de 1 陆 week vakantie lijkt eigenlijk veel langer te hebben geduurd. Dat komt waarschijnlijk doordat we zoveel gedaan en gezien hebben.

Vandaag starten we met een bezoek aan Vence, een stadje op 30 minuten rijden vanuit Nice. In het oude ommuurde stadscentrum, is het net als in Eze alsof de tijd heeft stilgestaan. In de 14e eeuw werden de huizen tegen de stadsmuren aangebouwd, om ze beter te beschermen. Dit is de reden dat ze tot de best bewaarde middeleeuwse constructies in Frankrijk gerekend worden. De oude stadspoorten zijn zelfs nog helemaal in tact. Het stadje ligt aan de voet van de Baous heuvels. Als we geparkeerd hebben en naar het centrum lopen steekt ineens boven de okergele daken een stenen klokkentoren uit. Het charmante plein place Godeau ligt aan de voet van de indrukwekkende Kathedraal van Vence 鈥楥ath茅drale de la Nativit茅-de-Marie’. Veel schilders als Chagall, Matisse en Dubuffet schijnen te werden aangetrokken door het panorama over de Azuurblauwe vlakte en de charme van de typische straatjes en beschutte pleintjes. Het centrum bestaat echt uit een wirwar van vele gezellige straatjes, authentieke winkeltjes, oude gebouwen en restaurantjes, echt heel mooi en authentiek. Inderdaad net alsof de tijd heeft stil gestaan.

We rijden nog een half uur verder de bergen in naar de Watervallen ‘Saut du Loup’. Grappig genoeg herkennen we de weg van de eerste dag dat we naar Gorges du Verdon reden. De watervallen zijn super eenvoudig te bereiken. Langs de weg is een kleine parkeerplaats, je betaald in de automaat 1 euro p.p. en gaat het draaihek door, voila daar zijn de watervallen! Het is niet groot, maar wel leuk en mooi.

Via een omweg rijden we terug richting Nice en bezoeken we een Chateau dat gevestigd is in een kapel. Chateau de Bellet behoort met nog 8 andere Chateaus tot het Appelation van Bellet, zij maken dus AOP wijnen. Er is al een wijntoer bezig die bijna klaar is en de tour van 16.00 uur zit vol, de aardige dame wil ons wel een paar wijntjes laten proeven. En we mogen ook de wandelroute door de wijngaard zelfstandig doen. De druiven die specifiek zijn voor de Bellet/Nice regio zijn de cepages le Rolle, le Braquet et la Folle Noire. De wijn heeft echt een heel specifieke smaak. De wandeling door de wijngaard was een leuke toegift, met name door het geweldige uitzicht. Op iets minder dan 20 minuten uit het centrum van Nice, bevindt zich dus ook een wijnroute ‘Vignobles de Bellet’ die loopt langs de 9 Chateaus. Dit is echt een hele aparte piepkleine wijnregio voor Franse begrippen.

Zo dit was weer genieten van het rondtoeren door Frankrijk, we gaan dat de komende tijd heel erg missen.

Voor het diner wandelen we wederom over de geweldige Promenade des Angles naar het centrum. We bekijken een grote hoeveelheid restaurantjes op zoek naar speciale ravioli. Die vinden we bij Bistrot de Jennifer. We genieten van een typisch lokale salade Ardoise Nicoise en Ravioli Daube (dat is met draadjes vlees). Hiermee sluiten we deze geslaagde vakantie af.

Nog een keer wandelen over de Promenade en dan is het echt afgelopen met de vakantie. We hebben enorm genoten van deze zeer afwisselende, interessante, en bovenal hele mooie vakantie. En wat hebben we veel geluk gehad met het zonnige weer! Morgen vliegen we met KLM om 10.30 uur terug naar huis.

24 september 2021