10 September 2022

We zijn vandaag op tijd, om 6.00 uur, vertrokken vanaf Schiphol om in 2.20 uur aan te komen op Corfu. We halen de auto op bij Avis en rijden eerst een stukje richting het zuiden langs de kust. Het half bewolkt maar wel echt warm, als de zon doorkomt is die genadeloos.

Vervolgens rijden we richting het oude centrum van Corfu. Langs de kust lunchen we met uitzicht op de Oude Vesting van Corfu Stad. De oude vesting werd in 1550 door de Venetianen aangelegd, om de handelshaven te beschermen. Daarvoor stond er al een kasteel dat in de door Normandische veroveraars was gebouwd. Een gracht scheidt de vesting van het vasteland. Het is echt een mooie binnenkomer.

We laten de auto staan en wandelen naar het oude centrum via de Esplanade, het centrale plein in Corfu stad en tevens een van de grootste pleinen van het land. Het plein werd ontworpen door de Venetianen, ter verdediging, tijdens de 17e en 18e eeuw. Het is ook de plek waar de meeste culturele evenementen plaatsvinden, zoals concerten, religieuze processies en parades. Ook worden er (op het gazon) ook cricket wedstrijden gehouden. 

Vervolgens valt het Liston ons op. Het Liston is het imposante gebouw op de het plein Esplanade. Het is opvallend door de indrukwekkende rijen met arcaden. Er zitten in de gebouwen patisserieƫn, cafeetjes en terrasjes.

We dwalen op ons gemak door de schaduw rijke winkelstraatjes. Corfu stad is een bijzonder mooie stad.met prachtige gebouwen en heeft een gezellige sfeer. Er hebben door de eeuwen heen veel verschillende volken in deze stad geleefd en dat is nog steeds goed te zien. De oude stad van Corfu is een prachtige stad met een wirwar van straatjes en steegjes. De sfeer is Italiaans, met de vele ijzeren balkonnetjes en mooie gekleurde gebouwen in pasteltinten. Er zijn veel souvenirwinkeltjes, taverna’s en cafeetjes te vinden in de oude stad. 

We bezoeken ook de de Agios Spyridon kerk. het is een Grieks-Orthodoxe kerk die werd gebouwd in de 16e eeuw. De kerk heeft de hoogste klokkentoren van de Ionische Eilanden. In de kerk is er een crypte waar de overblijfselen van Sint-Spyridon in een dubbele sarcofaag worden bewaard. Agios Spyriodon zou een aantal wonderen hebben verricht voor de stad Corfu. De stad zou namelijk door hem van de hongersnood zijn gered, hij heeft de pest weten uit te bannen en de Turken verjaagd. De kerk is wel heel donker.

Als we terug lopen naar de auto zien we nog een vesting. De nieuwe vesting in Corfu stad ligt ten westen van de oude stad. Deze vesting werd ongeveer dertig jaar na de Oude Vesting gebouwd door de Venetianen, uit angst voor aanvallen van de Turken. De Nieuwe vesting ligt vlakbij de oude haven daar vandaan varen ferry’s o.a. naar het vasteland.

We besluiten naar Gouvia te rijden waar we twee nachten zullen verblijven bij Rans Luxury Villas & Suits. We worden keurig ontvangen door Christos en vol trots laat hij de nieuwe villas zien, die zijn echt heel erg fraai. We besluiten eerst  maar even uit rusten, want we zijn al in de weer vanaf 2.00 uur vannacht.

Wat later in de middag bezoeken Paleokastritsa. Paleokastritsa. betekent ā€˜oud fortā€™, op de rotsachtige berg stond ooit een fort en daar komt de naam van de badplaats vandaan. Tegenwoordig is er op de plaats van het fort een klooster te vinden, namelijk het Klooster van de Maagd. Dit klooster behoort zonder twijfel tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Paleokastritsa. Het plaatsje kent een unieke schoonheid waar iedereen van kan genieten, er zijn meerdere indrukwekkende baaien en imposante rotsformaties. Met de ondergaande zon is het er werkelijk prachtig.

Op de terug weg stoppen we om Griekse wijn te proeven bij Diamantopoulos .Vicky is super vriendelijk en legt ons de griekse wijn o.a. de Nemea uit. De wijnen zijn echt lekker.

Onze eerste dag op Corfu was erg warm, maar wel een waarvan we hebben genoten.

10 september 2022
Overige berichten