18 September 2022

We vervolgen onze reis en rijden richting het noorden van Griekenland. We gebruiken de tolweg om naar Litochoro te rijden. Het gezellige stadje ligt ingesloten tussen de zee en nationaal park Olympus. Het is een bekend startpunt voor bergbeklimmers die de historische berg Olympus willen bedwingen. Bekende bezienswaardigheden zijn het oude en nieuwe klooster van Dionysos en de Enipeas kloof.

We starten met een bezoek aan het klooster van Dionysos, waarna we een stuk door de Olympus bergketen omhoog rijden om het uitzicht te bewonderen en de Enipeas kloof.

We zakken weer af richting de kust en rijden op ons gemak naar Thessaloniki, waar we starten me een bezoek aan het Eptapyrgio Kasteel. Het kasteel en de muren zijn een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de stad. Het is een gevangenis geweest en biedt prachtig uitzicht over Thessaloniki. Alleen al voor het uitzicht over Thessaloniki is het een bezoek waard. Het is inmiddels 10 graden koeler en er staat een frisse wind.

Rond 16.00 uur checken we in bij Roomore appartements. Het bevindt zich pal midden in het centrum. Het is een heel mooi modern praktisch ingericht appartement.

Wat later in de middag gaan we Thessaloniki ontdekken, Er zijn een aantal archeologische vindplaatsen. We wandelen over de lange prachtige boulevard richting de Witte Toren. Die beschouwd als het symbool van de stad. De in 1535 gebouwde toren was oorspronkelijk omgeven door zware muren, omdat hij die dienst deed als gevangenis. Veel gevangenen werden daar gemarteld en geĆ«xecuteerd, en de toren kreeg zijn bijnaam de Toren van Bloed of de Rode Toren. We gaan verder op zoek naar meer historische gebouwen. Dat is niet eenvoudig in het moderne Thessaloniki. Direct om de oude gebouwen, is nieuw gebouwd. 

De oude agora is het oude sociale en religieuze centrum van de stad tijdens de Griekse en Romeinse periode. Daar vinden we naast een jongeren demonstratie ook de boog van Galerius, die werd gebouwd in 305 na Christus om een overwinning op de Perzen te vieren. Er zijn nog maar 2 originele kolommen en een boog met gevechtsscĆØnes over. De demonstratie ontwijkend wandelen we naar de rotonde van Galerius, die werd gebouwd als een mausoleum voor de keizer. In de loop van de tijd werd het een kerk en later een moskee. Het is een van de oudste monumenten van Thessaloniki. Het is werkelijk een heel bijzonder gebouw.

We wandelen terug naar ons appartement om voor het diner te gaan zorgen. ‘s Avonds wandelen we net als vele grieken de boulevard over. Het is met name druk met jongeren.

Opnieuw hebben we genoten van een heerlijke dag.

18 september 2022
Overige berichten