7 april 2022

Om 10.00 uur vliegen we in 1 ½ uur terug naar Lissabon. De reis verloopt prima en rond 12.30 checken we in bij Marques Best Apartments. Het is bewolkt maar gelukkig droog en 17 graden. Het is hier behoorlijk druk in vergelijking met Madeira, maar daar wennen we wel weer aan. Ook zijn de afstanden om ergens naar toe gaan veel groter. Om het verkeer met de auto te omzeilen nemen we de metro naar oude centrum van Lissabon. De blauwe lijn brengt ons in de buurt van Bairro Alto, het oude centrum.

We herkennen nog maar heel weinig van onze eerdere bezoek aan Portugal in 2008. We vinden het wel heel erg leuk om Lissabon nog een keer te bezoeken. We dwalen op ons gemak door Lissabon heen. Een enkele keer herkennen we iets. Uiteraard nemen tijd voor een café solo en een Pasteis de Nata, maar nog niet de echte uit Belem. Die bewaren we voor de komende dagen. In vergelijking met 2008 zijn de Pasteis de Nata winkels wel behoorlijk in aantal toegenomen.

Ineens komen we een winkel tegen met allemaal ingeblikte vis, die overigens best prijzig zijn. We hebben het even opgezocht wat de oorsprong is en wat de bedoeling ervan is. Comur is opgericht in 1942. Het is tegenwoordig een van de grootste Portugese conservenindustrie. Aanvankelijk was men toegewijd aan de export van paling. Nu produceert Comur ongeveer dertig soorten conserven. Meer dan honderd vrouwen zetten de smaken van de zee om in heerlijke delicatessen. Het is een ambachtelijke productiemethoden.

We bewonderen het lage deel van het oude centrum en het hogere gelegen deel. Bij de lift, Elevador de Santa Justa, staat een behoorlijk lange rij vandaar dat we naar boven lopen. Lissabon heeft heel veel gezellige straatjes met winkels barretjes en terrasjes.

We ontdekken nog een delicatesse, Pastel de Bacalhau, en die willen we graag proeven. Het is gemaakt van kabeljauw en je kan kiezen met of zonder kaas. Het smaakt best goed, alhoewel de kaas van ons er niet perse bij hoeft.

We zijn inmiddels best wel moe en wandelen terug naar de metro. Bij ons appartement halen we bij de supermarkt boodschapjes voor het diner. Prima dagje zo. Het was een gezellige eerste dag op het vaste land van Portugal.

7 april 2022