6 April 2022  

Vandaag is onze laatste dag op Madeira. Het is al redelijk zoning. We starten met een ritje door de bergen maar daar is het behoorlijk fris, aangezien we nog meer op het programma hebben staan draaien we om en rijden we naar Monte. Daar is de temperatuur gelukkig prettiger. Het eiland Madeira is ook bekend van de goed onderhouden tropische tuinen en parken met een grote verscheidenheid aan planten en exotische bloemen van overal op de wereld.

Monte ligt boven Funchal het is een chique villadorp. Je kan er ook naar boven met een kabelbaan vanuit Funchal. In Monte kan je vervolgens met een tobogan, een rieten rodel, door een tweetal fraai geklede carreiros naar beneden laten glijden. De mensen staan er voor in de rij, echt een bizar fenomeen. Onderweg naar Monte zagen we ze al gewoon op de weg voorbij komen.

Een grote toeristische trekpleister van Monte is de Jardim Tropical Monte. Monte Palace was in vroegere tijden het beste hotel van Madeira, maar na de Tweede Wereldoorlog raakt het in verval. In de jaren 80 koopt de rijke ondernemer Joe Berardo het. Hij heeft zijn inkomsten gegenereerd uit de goudhandel in zuidelijk Afrika en daar ook de nodige kunstobjecten en planten verzameld. Deze integreert hij op ingenieuze wijze in de tuinen van het paleis. In het museum bekijken we een collectie Zimbabwaanse beeldwerken en grote mineralen uit o.a. Zuid-Afrika en Brazilië.

Gedeeltes van de tuin zijn gewijd aan inheemse Madeirese planten en bomen en ook bijzonder is de Aziatische tuin met boeddhabeelden, draken en Japanse lampen. In Jardim Tropical Monte Palace bevindt zich een grote vijver met prachtige koikarpers en een mini waterval. Kortom erg fraai. Vanaf de heuveltop van Monte heb je in alle richtingen adembenemend uitzicht op de baai van Funchal.

In Monte staat ook een van de belangrijkste kerken van het eiland. De Igreja de Nossa Senhora do Monte is in 1470 gebouwd. De kerk vormt al jaren een bedevaartsoord. Pelgrims komen hier om tot het Mariabeeld te bidden. Volgens de legende werd Funchal in het begin van de 19de eeuw overspoeld door regens en hier kwam pas een einde aan toen de bevolking haar gebeden tot het Mariabeeld richtten. Op 15 augustus, wanneer Maria Hemelvaart wordt gevierd, vormt Monte het decor van de uitgebreidste viering op Madeira. De kerk is inderdaad erg mooi.

Ons volgende bezoek is aan de botanische tuin. De Botanische Tuinen “Botanical Gardens” is de beroemdste toeristische attractive van Madeira, het ligt in Quinta do Bom Sucesso op een heuvel met prachtig uitzicht op Funchal. Het landhuis werd gebouwd in 1881 door de familie Reid die de tuinen aanlegden als hun eigen privé-park. Tegenwoordig zijn ze staatseigendom en toegankelijk voor het publiek. De oppervlakte van 80.000 vierkante meter is bezaaid met een ongelooflijke verzameling plantensoorten, exotische bloemen, tropische vogels plus een gebied voor onderzoek en conservatie. Eerlijk gezegd vonden we Jardim Tropical Monte Palace mooier, maar het is wel heel vroeg in het voorjaar en wellicht staat nog niet alles in volle bloei.

Als laatste gaan we nog even naar het centrum van Funchal. We wandelen daar een tijdje rond genietend van de zon, vandaag is de meest zonnige dag van de afgelopen week.

Morgenochtend vliegen we naar Lissabon, waar we drie dagen gaan genieten van het vaste land van Portugal.

 

6 april 2022